Zöldborsóleves
húsgaluskával
Hozzávalók 4
személyre: 1 csirkefarhát vagy egyéb csontos húsdarabok, 15 dkg zöldborsó, 1
sárgarépa, 1 petrezselyemzöld, ½ zellergumó, 2 evőkanál olaj, petrezselyemzöld,
só; a galuskához: 25 dkg levesben főtt hús, 1 diónyi hagyma, 1 kicsi tojás vagy
1 nagyobb tojássárgája, 3 evőkanál búzadara, 1 evőkanál liszt, só, bors.
Elkészítése: A
csirkehúst hideg vízben főni tesszük, majd miután fölforrt, habját leszedjük,
és csendes forralással főzzük félpuhára. A zöldségeket meghámozzuk, négybe
hasítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a
sárgarépát, és 3-4 percig állandóan kavargatva dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a
fehér zöldségeket is, és további 2-3 percig dinszteljük együtt. Hozzáadjuk a
leveshez, megsózzuk, és készre főzzük. A megfőtt csirkedarabokat kivesszük a
levesből, kicsontozzuk, a hőst pedig tálba tesszük. Hozzáadjuk a meghámozott,
feldarabolt hagymát, és botmixerrel vagy konyhai robotgéppel pépesre dolgozzuk.
Hozzáadjuk a búzadarát, a lisztet meg a tojást, sózzuk és borsozzuk, majd kb.
félóráig állni hagyjuk. Ekkor egy edényben vizet forralunk, enyhén megsózzuk,
majd amikor gyönygözve forr, beletesszük a teáskanállal kiszaggatott, nedves
kézzel kissé megigazított galuskákat, és addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz
felszínére. (Több részletben főzzük ki.) Szűrőkanállal tálba szedjük, majd
miután az összes elkészült, óvatosan áttesszük a levesbe. A levet
utánaízesítjük, hagyjuk éppen egyet lobbanni, majd megszórjuk
petrezselyemzölddel.
KT - 2015/10
KT - 2015/10
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése