Nagyon finom, omlós lesz a végeredmény, ha igazán fiatal borjúból készül. A mienk 7 hetes volt, amikor levágták... A hús csontos volt, valahonnan gerinctájékról, de miután megsült, egy-egy csontdarabot könnyen el tudtam távolítani. Készítésénél a cél az volt, hogy megmaradjak a klasszikus ízvilágnál, mégis különleges legyen egy kicsit. Így esett a választásom a borókabogyóra ízesítőként. Remek választás volt.
Borókás borjúsült krumplipürével, majonézes zöldségsalátával
Hozzávalók 4 személyre: 1,6-1,8 kg csontos borjúhús (kevés csont, sok hús), só, bors, 1 teáskanál borókabogyó, 4-5 evőkanál olaj; a salátához: 2 sárgarépa, 1 nagyobb lila hagyma, 3-4 ecetes uborka, 3 evőkanál majonéz, 2 evőkanál joghurt, só, citromlé, porcukor; a tálaláshoz: krumplipüré.
Elkészítése: A húst megmossuk, megtörölgetjük, majd megszórjuk sóval, borssal, illetve mozsárban megtört borókabogyóval, és rálocsolva az olajat, jól belemasszírozzuk. Hőálló edénybe tesszük, lefedjük, és még locsolunk rá kevés olajat, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 2 órán át pároljuk. Ezután, megemelve a hőt, és a fedőt levéve 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük. A salátához a meghámozott sárgarépát, valamint az ecetes uborkát gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk, a hagymát félbevágjuk, és hajszálvékonyan felszeleteljük. Lazán összeforgatjuk, majd ráöntjük a joghurttal elkevert, sóval, citromlével és porcukorral ízlés szerint ízesített majonézt. Krumplipürét kínálunk a felszeletelt hús és a saláta mellé.
KAL/2017
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése