Hogy ne csak fasírtban gondolkodjunk, ha darált hússal állunk szemben:
Húsos-zöldséges
krumplirakottas
Hozzávalók 4-6
személyre: 50 dkg darált hús, 3 hagyma, 1 dl paradicsomlé, 3 cikk fokhagyma,
olaj, só, bors; a zöldséges réteghez: 25 dkg sárgarépa, 8 dkg
petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, olaj, só; a krumpliréteghez: 50 dkg
héjában főtt krumpli, só, bors; továbbá: 20 dkg tejföl, 10-15 dkg reszelt sajt,
1 evőkanál vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítése: A finomra aprított
hagymát megdinszteljük kevés felforrósított olajon, majd hozzáadjuk a húst, és
állandóan kevergetve addig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik, és szét nem esik.
Megsózzuk, megborsozzuk, ráöntjük a paradicsomlevet, illetve annyi vizet,
amennyi jól ellepi, és lefedve, kis lángon puhára főzzük. A zöldségeket kis
kockákra vágjuk, megdinszteljük kevés forró olajon, majd kevés víz
hozzáadásával roppanósra pároljuk. A főtt krumplit meghámozzuk, lereszeljük a
nagy lyukú reszelőn, és lazán összeforgatjuk sóval meg borssal. A sajtot
összekeverjük a tejföllel. Egy hőálló edényt kikenünk vajjal, és megszórjuk 1
evőkanál zsemlemorzsával. Beleterítjük a krumpli felét, jól lenyomkodjuk,
megkenjük sajtos tejföllel, majd elsimítjuk rajta először a zöldséget, majd a
húsos ragut. Végül befedjük a maradék krumplival, szintén jól lenyomkodjuk,
megkenjük a sajtos tejföllel, megszórjuk a maradék zsemlemorzsával, és 200
fokos sütőben 20 percig sütjük, majd emelve a hőt, 10 perc alatt rápirítunk. A
sütőből kivéve 10-15 perc pihentetés után kínáljuk.
KT - 2015/11
KT - 2015/11
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése