2015. november 24., kedd

Busaszeletek juhtúrós puliszkatoronnyal

Egyszer a kicsi piacon sétálgatva felfedeztem egy halas boltot. Volt élő és volt friss hal is. Vagyis csak ilyenek voltak. Egy kis családi vállalkozás - mondták - kevés árut hoznak, annyit, amennyit eladhatnak belátható időn belül. Voltak különlegesebb halak is (pl. aranydurbincs), de nagyon sok volt a hazai - főleg dunai - friss hal is. Hogy a busa, amit itt egyzserűen fitofag-nak neveznek, éppen honnan volt, már nem emlékszem, de tudom, hogy azt mondtam: muszáj kipróbálnom, hiszen nagyon olcsó, hátha finom is. És az is volt. Szóval nem kell szeméttel és hormonokkal táplált pangasiust venni ahhoz, hogy olcsó halat ehessünk. Az itthoni busa is megteszi. :) Egyszerű - szinte natúr - fűszerezéssel készült, és nem sima puliszkával, hanem túrós puliszkával tálaltam... Nagyszerű az ünnepre is. 


Busaszeletek juhtúrós puliszkatoronnyal

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg busafilé, 2 teáskanál só, 1 mokkáskanál bors, 1 mokkáskanál pirospaprika, 2-3 szárított zsályalevél, olívaolaj; a körethez: 1 l víz, 25 dkg kukoricaliszt vagy –dara, só, 50 dkg juhtúró; a mártáshoz: 3 dl tejföl, 3-4 cikk fokhagyma, 5-6 szárított zsályalevél, só, citromlé; a díszítéshez: kevés piros húsú paprika, zöld levelek.


Elkészítése: A halat felszeleteljük, majd megszórjuk a morzsolt zsályával elvegyített fűszerekkel. Felforrósítunk néhány evőkanál olívaolajat, beletesszük a halszeleteket, 3-4 percig sütjük nem túl nagy lángon, majd átfordítjuk a másik felére, és további 2-3 percig sütjük. A puliszkához felforraljuk a vizet, megsózzuk, majd beleszórjuk a lisztet, és állandóan kavarva sűrűre főzzük. Tálalógyűrű segítségével a puliszkát és a juhtúrót lerétegezzük. A megsült halszeletekkel kínáljuk, fűszeres mártással leöntve. A mártáshoz összekeverjük a hozzávalókat, sóval és citromlével ízesítjük. A fogást aprított paprikával és zöldekkel díszítjük. 
KT-2015/12

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése