Talán ez a "legrégebbi" recept a blogomon. Mármint olyan értelemben, hogy az elkészítésétől a blogon való megjelenéséig szinte 2 év telt el. Tavalyelőtt szilveszterkor készült. Hogy miért nem került fel, nem tudom, elmaradt. Most viszont szükség volt rá, megírtam, és íme, itt van. Jelige: jobb későn, mint soha! :)
Minizsömlés
szendvicsfalatok
Hozzávalók a
minizsömlékhez (35-40 darabhoz): 60-65 dkg liszt, 1 csapott evőkanál só, 3
evőkanál cukor, 2,5 dkg friss élesztő, 3 dl langyos tej, 20 dkg sűrűbb tejföl,
5 evőkanál olaj; a tetejére: 1 tojássárgája, 3 evőkanál tejszín, magvak; a
szendvicsekhez: vaj vagy majonéz, sonkaszeletek, száraz paprikás szalámi,
fasírtocskák, főtt fürjtojás, sajt, friss zöldségek (piros húsú paprika,
uborka, salátalevelek), olajbogyó; kellékek: fogpiszkáló vagy dekornyársak.
Elkészítése: Az élesztőt fölfuttatjuk a cukorral
elkevert tejben. A liszthez adjuk a többi hozzávalót, majd az élesztős tejjel
együtt sima, nem túl kemény tésztává dolgozzuk. Langyos helyen, letakarva
hagyjuk duplájára kelni, majd tojásnyi adagokat szaggatunk ki belőle, sima
gombócokká formáljuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 15-20
percig még kelni hagyjuk, majd lekenjük tojássárgájával elkevert tejszínnel,
megszórjuk tetszés szernti magvakkal, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15
perc alatt megsütjük. Akkor jók, ha az aljukat megütögetve kongó hangot
hallunk. Miután kihűltek, kettévágjuk őket, vékonyan megkenjük vajjal vagy
majonézzel, majd sonka-, szalámi- illetve sajtszeleteket, esetleg kettévágott
aprófasírtot, fürjtojást, valamit tetszés szerinti friss zöldségeket, olajbogyót
tornyozunk rá tetszés szerint. Ráhelyezzük a zsömlék felső részét, és megtűzzük
fogpiszkálóval vagy dekornyárssal. Salátalevelekre helyezzük.
KT - 2015/12
De aranyos kis zsömlék :-) Nekem sajnos nem nagyon szoktak sikerülni a kenyér- és péksüteményfélék.
VálaszTörlésKatalin, vajon, miért?
VálaszTörlésAmíg nem volt gépem, igaz, nekem sem lettek olyan jók, de mióta a kenyérsütőgépemmel dagasztatok, azóta szuper lesz minden. Persze, ha jó a recept is. :)