A Marosmentén - legalábbis a Felső-Marosmentén, ahol én lakom - tudvalevőleg „a”
betűsen beszélnek. Amolyan „lapas marasmentiesen”. Ezért aztán nem szabad
furcsának lennie a címben szereplő „csamó” szónak sem, hiszen csak egyszerűen
a csomót jelöli. Ami a Marosmentén egy olyan eledel, amit forró puliszkából
készítenek úgy, hogy egy fészekfélét csinálnak belőle, a közepét pedig
megtöltik túróval vagy ordával. S majd befedik újabb adag forró puliszkával, és
az egészet szép, kerek csomóvá, azaz csamóvá formázzák. A bóc kifejezés érdekes
módon nem a puliszkagombóc rövidüléséből származik, hanem a románból átvett
szó. A „boţ” a románban labdát, galacsint jelent, a bóc formája és
elkészítési módja pedig éppen erre utal. Túrós csamó már szerepel a blogomon.
Hagymás-ordás bóc vagy csamó
(hagymás-ordás puliszkagombóc)
Hozzávalók 4
személyre: 1,2 l víz, 25-30 dkg kukoricaliszt, 60 dkg orda, 1 csokor zöldhagyma
vagy 1 nagyobbacska lila hagyma ( nálunk vereshagyma), só, kevés olaj.
Megjegyzés: Az itteni kukoricalisztnek semmi köze ahhoz a kukoricaliszthez, amit főzőműsorokban neveznek néha így, és inkább keményítőnek látszik. A mi kukoricalisztünk a sima, malomban megőrölt kukoricából származik, és sokkal finomabb szemcséjű, mint a boltban kapható kukoricadara. Ebben benne van a kukorica korpájának is egy része. Az ebből készült puliszka teljesen más, krémesebb még akkor is, ha teljesen szeletelhető állagúra is főzzük vagy hűl.
Székely Kalendárium/2016
Egyéb csamós fotók. Ritkán esszük, de nagyon szeretjük. :)
Maroshévíz - 2013. aug. 30. |
Maroshévíz - 2014. aug. 16. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése