2015. november 8., vasárnap

Narancslikőr

Nem vagyunk nagy alkoholivók, de néha készítek egy-egy finom valamit. Most narancslikőrt csináltam életemben először, de talán nem utoljára. Eddig sokszor szemeződtem a limoncellóval, de valahogy mindig elriaszt az a sok nap (hét???), ami szükséges az összeéréséhez. És igazából nekem túl fanyar az íze, annál édesebben szeretem. :) Az én narancslikőröm hamar megvan, annyi a várakozási idő, amíg kihűl a tea. Utána már hamarosan lehet fogyasztani. Igaz, néhány nap érés sem árt meg neki, úgyhogy ha esetleg valaki az ünnepre készítené el, úgy is jó, ha 3-4 nappal előtte megcsinálja. 


Narancslikőr

Hozzávalók (kb. 5 dl-hez):  3 dl víz, ½ narancs héja, 2 ágacska szárított menta vagy 1 mentás teafilter, 3 evőkanál cukor, 1 narancs leve, 2-3 evőkanál citromlé, kb. 1,5 dl vodka vagy fehér rum.

Elkészítése: A lehámozott narancshéjat és a mentát leforrázzuk a felforralt vízzel, feloldjuk benne a cukrot, majd lefedjük, és hagyjuk kihűlni. Leszűrjük, majd hozzáadjuk a kifacsart narancslevet, illetve a citromlevet, és összekeverjük kb. 1,5 dl-nyi vodkával vagy fehér rummal. Ízlés szerint több vagy kevesebb alkoholt is használhatunk hozzá. Ha szeretnénk, a likőrt sűrű szitán is átszűrhetjük, hogy a rostok ne maradjanak benne. Üvegbe töltve, hidegben 1-2 hétig tárolható.

Megjegyzés: Vodka vagy rum helyett házi gyümölcspálinkával is készíthetjük, de lehetőleg egy enyhébb, semlegesebb ízű pálinka legyen. 

ADV. - 2015.

2 megjegyzés:

  1. Én sem vagyok nagy alkoholista, de ezt szívesen megkóstolnám :-)

    VálaszTörlés
  2. Katalin, nekem még van belőle, gyere, megkínállak! :)

    VálaszTörlés