Első próbálkozás, de nem az utolsó, az biztos! :) Mi hárman ettük ezt, de eléggé kicsi adag volt, bevallom, inkább csak amolyan kóstolásnak illett be. Ám túl sokat sem lehet enni belőle, mert elég hamar eltelít. Tisztításáról, különféle tippekről, praktikákról összeolvastam egy csomó mindent a neten - a Tarka Bárkán van jó leírás a tisztításáról, illetve a Chilében élő Zsolnai Évától kaptam még sok-sok jótanácsot, segítséget, vagy mondhatnám receptet. Az ő javaslata volt az aioli/allioli-mártás is, csak azért nem nevezem annak, mert én másképp csináltam, és még krémtúrót is tettem bele.
Bébipolip fokhagymás-túrós majonézmártással
Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg friss vagy fagyasztott bébipolip, só, bors, fehérliszt vagy csicseriborsóliszt, bő olaj; a mártáshoz: 1 egész házi tojás, 2 dl olaj, 2 cikk fokhagyma, 2 teáskanál mustár, 2 nagy evőkanál krémtúró (savanykás fajta) vagy tejföl, esetleg joghurt, só, fehér bors, citromlé, csilipehely.
Elkészítése: Először elkészítjük a mártást. A tojásból, olajból, mustárból, fokhagymából és kevés sóból félperces majonézt készítünk, majd tálba tesszük, belekeverjük a krémtúrót, és ha szükséges, utánasózunk, illetve fehér borssal, citromlével és csilipehellyel ízesítjük A polipokat megtisztítjuk (leírás a fenti linken), majd alaposan megmossuk, és papírtörlővel jól felitatjuk. A csápok nagyon vékony végeit levágjuk (kb. 2 cm), majd a polipokat húsklopfolóval óvatosan, de határozottan jól megveregetjük, hogy a húsuk minél inkább megpuhuljon. A fejrészeket/zsákocskákat is felhasítjuk, és kissé finomabban kiklopfoljuk. Megszórjuk sóval és borssal, megforgatjuk lisztben, majd bő forró olajban 2-3 perc alatt ropogós-pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk, különben visszapuhulnak, és rágósabbak lesznek. (ezt tapasztaltam a korábban megsütötteknél)
Egyértelműen húsnapi fogás.
BA - 2019/9.
Ó, micsoda különlegességet ettetek :-) Én nem vagyok a tengeri gyümölcsök híve, de aki szereti, annak biztos finom, ízletes volt, s gusztán is tálaltad!
VálaszTörlés