Egy újság kínálatában láttam meg, KALEBRUX néven került forgalomba nálunk, angolul kalette-nek nevezik. A képről nem tudtam eldönteni mi és milyen lehet, csak azt tudtam, hogy nekem olyan KELL. Úgy adódott, hoyg másnap el is juttottam abba a boltba, és ámulatomra 20 dkg-os csomagolásban pici kis fodros kelkáposzták voltak benne. Mintha a kelbimbó nem csukódott volna össze fejecskévé, hanem kinyílva maradt volna, mint valami csodaszép rózsa. Amúgy éppen a kettő, vagyis a kelbimbó és a fodros kel keresztezéséből hozták létre.
Fotó: INNEN
Nyersen nagyon intenzív káposzta ízű volt a levele, és bár nagyon friss volt, mégsem az a ress-roppanós fajta, hanem inkább kemény, rágósabb. Éppen ezért arra gondoltam, hogy először blansírozom, majd utána vajon átpárolom. A gondolat jó lett volna, csak az lett a bibi, hoyg a forró vízben nagyon gyorsan megpuhult, és mire 1-2 perc után föleszméltem, már kicsit késő volt. Legközelebb direkt a vajra dobom rá, és egy keveset párolom. Amúgy nekem nagyon ízlett, kicsi lányommal ketten ettük meg szinte az összeset. A férjem nem volt elragadtatva tőle, a nagy megkóstolta, azt mondta, finom, de nem kért belőle. :P
Pikáns kacsasült fodros kelbimbóval
Hozzávalók 4 személyre: 4 konyhakész kacsacomb, só, bors, szárított csípős paprika, fokhagyma, 2 dl bor, 2 evőkanál olaj; a körethez: 40 dkg fodros kelbimbó (kalette), 5 dkg vaj, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, csilipehely, szezámmag.
Elkészítése: A kacsacombot megszórjuk sóval, borssal, illetve bedörzsöljük zúzott fokhagymával. Olajjal megkent hőálló tálba tesszük, rámorzsoljuk a szárított csípős paprikát, aláöntjük a bort, és lefedve, 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megpároljuk. Végül fedő nélkül szép pirosra sütjük. A fodros kelbimbót több vízben megmossuk, jól lecsepegtetjük. A vajat és az olívaolajat felforrósítjuk, rádobjuk a kis káposztákat, és nagy lángon, kavargatva 1-2 percig pároljuk. Amikor külső levelei kezdenek összeesni, megszórjuk sóval, borssal és csilipehellyel, óvatosan összeforgatjuk, és félre is vesszük a lángról. Tálaláskor megszórjuk szárazon pörkölt szezámmaggal. A kacsacombbal tálaljuk.
KAL - 2017.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése