2016. március 5., szombat

Epres-ordakrémes diótekercs

Hogy ez a sütemény milyen finom volt, annak a leírására nincsenek is szavak. Csak úgy tudhatjátok meg, ha ti is elkészítitek, de azt garantálom, hogy nem bánjátok meg.


Epres-ordakrémes diótekercs

Hozzávalók 1 tekercshez: 5 tojásfehérje, 5 csapott evőkanál cukor, 10 evőkanál őrölt dió, 2 csapott evőkanál liszt, 1 csipet só; a krémhez: 25 dkg orda, 5 dkg mascarpone (1 nagy evőkanálnyi), 2 tasak vaníliás cukor, 2 csapott evőkanál cukor, 2 dl habtejszín, 15-20 dkg friss eper; a díszítéshez: 1 dl habtejszín, eper, porcukor, citromfűlevél.

Elkészítése: A tojásfehérjét felverjük a sóval, majd a kanalanként hozzáadott cukorral kemény habbá verjük. Beleforgatjuk a dióbelet meg a lisztet, és nagy méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe (pl. gáztepsi) simítjuk. 160 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 10 perc alatt megsütjük. Miután megsült, kivesszük, a papírt óvatosan lehúzzuk róla, majd a papír segítségével szorosan feltekerjük. Amíg hűl, elkészítjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük. Az ordát simára keverjük a mascarponéval meg a kétféle cukorral, majd lazán beleforgatjuk a tejszínhabot is. Az epret megmossuk, mérettől függően egészben, félbe vagy négybe vágva használjuk fel. A kihűlt piskótát óvatosan kibontjuk, rákenjük a krémet, arra a felére, ahonnan elkezdjük tekerni, szorosan egymás mellé sorba helyezzük az eperdarabokat, és feltekerjük. A sütőpapírba csomagolva hidegbe tesszük néhány órára. Tálalás előtt finoman megszórjuk porcukorral, a tetejére habrózsákat nyomunk tejszínhabból, illetve eperrel és citromfűlevélkékkel díszítjük.

Megjegyzés: Orda helyett ricotta is használható, de ajánlatos legalább két dobozzal indítani úgy, hogy jól kicsepegtetjük. Mivel a ricotta sokkal lágyabb az ordánál, a krémnek nem lenne tartása ha a dobozból kivéve azonnal felhasználnánk.

Ha valaki ricottát sem tud beszerezni, akkor azt mondom, Isten neki, csak mascarponéval is elkészítheti, biztos finom is lenne, de nem lenne meg ez az aromája. Vagyis nem ugyanilyen lenne.

KT - 2016/4



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése