Bár első
ránézésre talán furcsának tűnhet, de bizton állíthatom, hogy az egyik
legfinomabb ízű, legszaftosabb kenyér, amit valaha sütöttem, és kóstoltam. A
zöldségek íze nem ütközik ki a végeredményben, kerek egészet alkotnak. Nagylányom, aki a főtt zöldségeket nem szereti, azt mondta: úgyis tudom, hogy van benne murok, de akkor is nagyon finom. :)
Zöldséges kenyér
Hozzávalók: 30
dkg finomliszt, 30 dkg kenyérliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 evőkanál
só, 1 dl tej, 10 g szárított élesztő (kb. 1 evőkanál), 1 evőkanál cukor, kb. 2
dl langyos víz, 5 dkg sárgarépa, 8 dkg krumpli, 10 dkg zsenge tök, 3+1 evőkanál
olívaolaj, 1 marék aprított káposzta, kevés liszt.
Elkészítése:
1. A zöldségeket meghámozzuk, sós vízben
puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni.
2. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a
cukrot, majd belekeverjük az élesztőt, és langyos helyen hagyjuk felfutni.
3. Tálba mérjük a liszteket, és hozzáadjuk a
sót.
4. A liszthez adjuk a villával összetört
zöldségeket, az élesztős tejet, a 3 evőkanál olívaolajat és annyi vizet,
amennyivel nem túl kemény, de rugalmas tésztát dagasztunk.
5. Sima, hólyagos tésztát dagasztunk belőle,
majd a liszttel kissé megszórt tálba helyezzük.
6. Langyos helyen, letakarva, hagyjuk jól
megkelni.
7. Előkészítünk egy kb. 5 l-es lábost, az
aljára sütőpapírt vágunk, beleszórjuk az aprított káposztát, és rálocsoljuk a
maradék olívaolajat. Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett deszkára
borítjuk, átgyúrjuk, és beletesszük a káposztás lábosba. Éles pengével tetszés
szerint vágásokat ejtünk rajta. További 25-30 percig kelesztjük.
8. Miután megkelt, 190 fokra előmelegített
sütőbe toljuk, és légkeverésen 40-45 percig sütjük. Az idő lejárta után
óvatosan kiborítjuk, és ha az alját is meg szeretnénk pirítani-kérgesíteni,
edény nélkül visszatoljuk a sütőbe 5-10 percre.
9. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd
szeleteljük, és fogyasztjuk.
Megjegyzés: A zöldségek víztartalmának, illetve
a lisztek minőségének függvényében kissé változhat a szükséges vízmennyiség. A
langyos vízből ezért ajánlatos először csak kb. 1,5 dl-t hozzáönteni, a
maradékot pedig kicsinként adagolni. Az is megtörténhet, hogy 2 dl-nél egy
picivel több kellhet.
FI - 2016/4
BA - 2017/11
FI - 2016/4
BA - 2017/11
Nagyon szép és igen finom lehet ! Következő próbasütés alkalmával már az ízét is fogom tudni:-))
VálaszTörlésNagyon finom, különleges az íze. Érződik, hogy nemcsak sima liszt van benne, de az egyes zöldségek nem érződnek. :)
VálaszTörlés