Egér, csibe és nyuszika, azaz töltött tojás háromféle ízben
Hozzávalók 4-5
személyre: - a kolbászos ízűhöz: 8 dkg házi füstölt kolbász, 1 teáskanál darált
sós paprika, ½ teáskanál csípős pirospaprika, 1-2 evőkanál tejföl; a
sonkás-tormáshoz: 10 dkg sonka, 1-2 evőkanál ecetes torma, 1-2 evőkanál tejföl,
só, bors; a sajtos-tárkonyoshoz: 10 dkg reszelt sajt, 1-2 evőkanál tejföl, 1
nagy csipet ecetes tárkony aprítva, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld, só,
bors; továbbá: 9 tojás, zöldségek: sárgarépa, piros paprika, uborka, szemes
bors vagy borókabogyó, néhány szegfűszeg, petrezselyemzöld levélnyele vagy
metélőhagyma, salátalevelek.
Elkészítése: A
tojásokat kb. 8 perc alatt keményre főzzük, majd azonnal hideg vizet engedünk
rá, és kihűtjük. Mindegyiket meghámozzuk, majd kettévágjuk: 3-at keresztben,
6-at pedig hosszában. 3-3-nak a sárgáját a különféle töltelékekhez adjuk. A
töltelékek hozzávalóit külön-külön a 3-3 tojássárgájával összeturmixoljuk,
ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, illetve a tejfölt is aszerint adagoljuk, hogy
mennyire krémesre szeretnénk. A tojásfehérjéket tetszés szerint megtöltjük a krémekkel
(ha valami marad, azt kenyérre is kenhetjük), kidíszítjük állatkáknak, majd
salátalevelekkel bélelt tálra helyezzük. Az egérkékhez vékonyra szeletelt
sárgarépára, szegfűszegre, piros paprikára, illetve petrezselyemszárakra van
szükségünk. A nyuszikat uborkával, paprikával és sárgarépával díszítjük, a
szemüket valamilyen bogyóból rakjuk ki. A csibéket a legegyszerűbb kivitelezni:
kis háromszögre vágott paprikadarabra és petrezselyem levélnyélre van
szükségünk. A szemeket szintén valamilyen bogyóból oldjuk meg. A képen látható
módon vagy fantáziánk szerint dolgozunk.
KT - 2016/3
KT - 2016/3
Nagyon aranyosak :-)
VálaszTörlés