Egyike a régebb készített és nemrégiben lejegyzett receptjeimnek. Finom, laktató és szemet gyönyörködtető alternatíva egy húsos fasírtos fogásra. Az ízesítése teljesen hagyományos, egyszerű.
Csicserifasírt
színes rizssalátával
Hozzávalók 4
személyre: 3 nagyobb főtt krumpli, 25 dkg főtt csicseriborsó, 1 tojás, só,
bors, 3-4 cikk fokhagyma, olaj a sütéshez; a körethez: 2 csésze rizs (35-40
dkg), 4-4,5 csésze víz, só, olaj, ½ kígyóuborka, 5-6 koktélparadicsom, 1 csokor
hónapos retek, 1 kápia paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, olívaolaj, citromlé.
Elkészítése: A
főtt krumplit lereszeljük a kis lyukú reszelőn, hozzáadjuk az
összeaprított/ledarált csicseriborsót, a zúzott fokhagymát meg a tojást, majd ízlés szerint
sózzuk-borsozzuk. Szép lapos korongokat formázunk belőle, és nem túl sok
olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük. A rizst fehéredésig pirítjuk
2-3 evőkanál olajon, majd felöntjük a felforralt vízzel (így sokkal hamarabb
elkészül), megsózzuk, összekavarjuk, és addig főzzük közepes lángon, míg föl
nem forr. Ekkor a lángot kicsire vesszük, legjobb, ha vasalátátet is helyezünk
az edény alá, és kb. 15 percig főzzük csendesen bugyogva, és egyszer sem
kavarva bele. Ezután a lángot elzárjuk, az edényt lefedjük, és további 10-15
percig hagyjuk duzzadni. Amikor a rizsszemek megpuhultak, félrevesszük, hideg
vizet engedünk rá, majd szűrőbe öntve a rizst folyó víz alatt jól átmossuk (ez
azért szükséges, hogy a keményítőt kimossuk, így a salátában nem ragadnak össze
a szemek). Az előkészített zöldségeket jól megmossuk, vékonyan felszeleteljük,
és a rizshez adjuk. Ízlés szerint sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal meg
citromlével, és aprított petrezselyemzöldet is kavarunk bele.
Tipp: Ha
szeretnénk, karikára vágott újhagymával is gazdagíthatjuk.
Megjegyzés: Ha adottak az alapanyagok, pl. van maradék főtt krumplink, ileltve ha más nem, akkor csicserikonzerv, akkor nagyon gyorsan el is készül az étel.
KAL - 2017
KAL - 2017
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése