A babfőzés számomra mindig olyan körülményes, ezért aztán azt találtam ki, hoyg amikor készíek valamit, sokkal nagyobb adagot főzök meg kuktában, mint amennyi egyszer kellene, a fölösleget pedig lefagyazstom. Nos, így könnyebben "veszem az akadályt". Hátha nektek is jól jön ez az ötlet. :)
Majoránnás paszulyfőzelék
kolbásszal
Hozzávalók 4
személyre: 50 dkg száraz fehérbab, 25-30 dkg házi füstölt kolbász, 3 hagyma, 2
evőkanál liszt, kevés tej vagy tejszín, 3-4 evőkanál tejföl, 1 teáskanál
pirospaprika, 2 teáskanál szárított, morzsolt majoránna, só, bors, olaj.
Elkészítése: A babot előző este megmossuk és
hideg vízbe áztatjuk. Másnap a vizet leöntjük, újat (hideget) töltünk rá,
enyhén megsózzuk, és főni tesszük az egyik hámozatlan, de jól megmosott hagymával
együtt. Miután a bab megfőtt, leszűrjük. Felforrósítunk kevés olajat, rádobjuk
a karikára vágott kolbászt, és átfordítgatva kissé megpirítjuk minden oldalán.
Ezután hozzáadjuk a hagymát, megdinszteljük, majd rászórjuk a pirospaprikát meg
a majoránnát, elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi.
Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a kolbász meg nem fő. Ekkor hozzáadjuk
a babot, ha szükséges kevés vízzel pótoljuk, majd miután 5-6 percig rotyogott,
besűrítjük a kevés tejjel elkevert liszttel, illetve hozzáadjuk a némi forró
lével simára dolgozott tejfölt. Jól kiforraljuk, és ízlés szerint utánasózunk.
Friss kenyérrel, savanyú uborkával kínáljuk.
KAL - 2017
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése