Vaníliás
rebarbaradzsem
Hozzávalók 5-6
kisebb üveghez: 1,2 kg rebarbara, 6 dl víz, 1-2 tasak dzsemfix, 2 evőkanál
sztéviapor, 10 dkg fruktóz vagy 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1
vaníliarúd, 1 citrom leve.
Elkészítése: A
rebarbarát alaposan megmossuk, majd hámozás nélkül kétujjnyi széles darabokra
vágjuk. Hozzáöntünk 6 dl vizet, felforraljuk, hozzáadjuk az édesítőket (2
evőkanál cukor vagy fruktóz kivételével), a vaníliás cukrot meg a vaníliarúd
kikapart magjait, és újraforrástól számítva 2-3 percig főzzük. Ezalatt a
félretett cukrot elvegyítjük a zseléfixszel, hozzáadjuk a lekvárhoz a
citromlével együtt, és állandóan kavargatva, újraforrástól számítva még néhány
percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a kupakot, fejtetőre
állítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: Ha
valaki a hígabb dzsemet szereti, csak 1 tasak zselésítőt használjon (én ennyit tettem), aki a
sűrűbbet, tegye bele nyugodtan a kettőt. További tartósítószer egyik esetben
sem szükséges, de szabály, hogy a dzsem nagyon forrón kerüljön az üvegekbe.
FI - 2016/6
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése