Kacsasült
vörösáfonyaszósszal
Hozzávalók 4
személyre: 4-6 kacsacomb vagy 1 egész kacsa, só, bors, ½- ½ teáskanál
köménymag, koriandermag és borókabogyó; a szószhoz: 2 evőkanál cukor, 15 dkg
aszalt vörösáfonya, 1 dl fehérbor, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, só,
citromlé.
Elkészítése: A vörösáfonyát beáztatjuk a borba,
néha megkavargatjuk. A konyhakész kacsacombot megmossuk, megtörölgetjük, majd
mindegyiket 2-3 helyen beirdaljuk. Megszórjuk sóval, borssal, illetve a
mozsárban összetört fűszerekkel, és lehetőleg 1-2 órára félretesszük pácolódni.
Ezután felforrósított száraz serpenyőben pirosra sütjük bőrös felükkel lefele,
majd hőálló tálba tesszük, kevés vizet vagy bort öntünk alá, és 200 fokra előmelegített
sütőben 1-1,5 órán át pároljuk-sütjük. Amikor megpuhult, a fedőt levesszük
róla, a hőt 220-230-ra emeljük, és néhány perc alatt rápirítunk. A szószhoz
megkaramellizáljuk a cukrot, majd hozzáöntjük a borba áztatott vörösáfonyát a
borral együtt, illetve kevés vizet is önthetünk hozzá. Addig főzzük, míg a
cukor teljesen fel nem oldódik, ekkor besűrítjük a kevés vízzel elkevert
liszttel, illetve hozzáöntjük a tejszínt is. Ha szükséges, további vízzel
hígítjuk, és jól kiforraljuk. Sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint. A
pirosra sült kacsacombbal tálaljuk.
NŐ... - 2016/szept.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése