2016. június 19., vasárnap

Tejleves, à la Saint-Hilaire Jozéfa

A recept az 1894-es kiadású Képes pesti szakácskönyvből származik. Köszönet a könyvért Bernád Juditnak, nagylányom osztálytársának a nagymamájának, aki azzal tisztelt meg, hogy kölcsön adta nekem néhány hónapra. Köszönöm neki a sok-sok kézzel írott receptet is, és nem utolsó sorban az ajándékba kapott kis desszertesvillát is. :)
A következőkben néhány a könyv alapján elkészített recept lesz olvasható.

Kicsi lányom választotta ki ezt a tejlevest, nagyon izgalmas volt számára, és nagyon ízlett is mindannyiunknak. Igaz, édessége révén inkább desszert kategória, de egy kiadósabb főétel esetén akár előtte, akár utána kiváló finomság. A mandulát kihagytuk belőle, egyikünk sem tudta elképzelni, hogy mandulával együtt rágicsáljuk... :P



Tejleves   (26. old.)

Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 1 teáskanál vaníliakivonat, cukor (nálunk xilit volt), 3 tojássárgája, 1 csipet só; a tálaláshoz: őrölt fahéj, pirított zsemle- vagy kifliszeletek.

Elkészítése: A tejet fölforraljuk az ízlés szerinti cukorral, a sóval meg a vaníliakivonattal. Egy tálban simára kavarjuk a tojássárgáját, majd miután a tej fölforrt, kicsinként elkezdjük hozzáönteni a tojássárgájához, miközben habverővel erőteljesen kavarjuk, hogy ki ne csapódjon. Miután ráöntöttük az egészet, hagyjuk egy keveset hűlni, végül fahéjjal megszórva, pirított zsemleszeletekre öntve tálaljuk.

Megjegyzés: Ha mandulával szeretnénk készíteni az eredeti recept szerint,a  finomra tört hámozott mandulat a tejjel együtt fölforraljuk.
EK - 2016/7


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése