Az alábbi recept is a Képes pesti szakácskönyvből van, megfogott benne az, hoyg a húsmasszát ostyába tekerve kell kisütni. Érdekes recept, próbáljátok ki ti is.
Borjúhús-göngyöleg
(croquette)
Hozzávalók 4
személyre: 80 dkg darált borjúhús, 10 dkg szalonna, 1 sárgarépa, 1 hagyma,
húsleves, 6 tojás, só, bors, 2-3 nagy ostyalap; a panírozáshoz-sütéshez: 2-3
tojás, liszt, zsemlemorzsa, bő olaj; a tálaláshoz: párolt zöldségek(pl.
sárgarépa, zellerszár, hagyma, karfiol, brokkoli, gomba stb.).
Elkészítése: A szalonnát apróra vágjuk, zsírját
kiolvasztjuk, majd megdinszteljük rajta a hagymát és a finomra reszelt
sárgarépát. Miután összeestek, hozzáadjuk a borjúhúst, és állandóan kevergetve,
nagy lángon fehéredésig pirítjuk. Ízesítjük sóval meg borssal, és kisebb
lángon, lefedve készre pároljuk kevés forró húslevesel pótolva folyamatosan az
elpárolgó folyadékot. Amikor a hús elkészült, kanál fokával 4 mélyedést
csinálunk bele, és a mélyedésekbe egy-egy tojást ütünk. Az edényt visszafedjük,
a lángot elzárjuk, és így hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, az egészet
összekavarjuk (ha szükséges, deszkán kissé össze is aprítjuk), hozzáadjuk a két
nyers tojást, és ha szükséges, utánaízesítünk. Az ostyalapokat kb. 10x6 cm-es
(vagy ahogy a lapok adják) téglalapokra vágjuk, hirtelen hideg vízbe mártjuk
őket, ráteszünk egy-egy evőkanálnyi adagot a húsmasszából, és feltekerjük.
Lisztbe, felvert tojásba és morzsába forgatás után bő olajban aranybarnára
sütjük. Roppanósra párolt zöldségekkel kínáljuk (hasábokra vágott sárgarépát, zellerszárat és újhagymát pároltam nagyon rövid ideig).
(EK, 2016/7)
Tenyleg erdekesnek es foleg jonak nez ki!
VálaszTörlésDe érdekes, különleges recept, nagyon finom lehetett!
VálaszTörlés