2016. június 20., hétfő

Borjúhús-göngyöleg (croquette) à la Saint-Hilaire Jozéfa

Az alábbi recept is a Képes pesti szakácskönyvből van, megfogott benne az, hoyg a húsmasszát ostyába tekerve kell kisütni. Érdekes recept, próbáljátok ki ti is. 


Borjúhús-göngyöleg (croquette)

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg darált borjúhús, 10 dkg szalonna, 1 sárgarépa, 1 hagyma, húsleves, 6 tojás, só, bors, 2-3 nagy ostyalap; a panírozáshoz-sütéshez: 2-3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, bő olaj; a tálaláshoz: párolt zöldségek(pl. sárgarépa, zellerszár, hagyma, karfiol, brokkoli, gomba stb.).

Elkészítése: A szalonnát apróra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd megdinszteljük rajta a hagymát és a finomra reszelt sárgarépát. Miután összeestek, hozzáadjuk a borjúhúst, és állandóan kevergetve, nagy lángon fehéredésig pirítjuk. Ízesítjük sóval meg borssal, és kisebb lángon, lefedve készre pároljuk kevés forró húslevesel pótolva folyamatosan az elpárolgó folyadékot. Amikor a hús elkészült, kanál fokával 4 mélyedést csinálunk bele, és a mélyedésekbe egy-egy tojást ütünk. Az edényt visszafedjük, a lángot elzárjuk, és így hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, az egészet összekavarjuk (ha szükséges, deszkán kissé össze is aprítjuk), hozzáadjuk a két nyers tojást, és ha szükséges, utánaízesítünk. Az ostyalapokat kb. 10x6 cm-es (vagy ahogy a lapok adják) téglalapokra vágjuk, hirtelen hideg vízbe mártjuk őket, ráteszünk egy-egy evőkanálnyi adagot a húsmasszából, és feltekerjük. Lisztbe, felvert tojásba és morzsába forgatás után bő olajban aranybarnára sütjük. Roppanósra párolt zöldségekkel kínáljuk (hasábokra vágott sárgarépát, zellerszárat és újhagymát pároltam nagyon rövid ideig).
(EK, 2016/7)

2 megjegyzés: