2016. július 4., hétfő

Tárkonyos újkrumplisaláta pirított gombával

Ez az egyik legfinomabb krumplisaláta, amit valaha készítettem. Hogy eddig miért nem jutott eszembe tárkonnyal ízesíteni? :O Az a fajta étel, ami saláta, de kitűnő húsmentes főfogásnak is!!!


Tárkonyos újkrumplisaláta pirított gombával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg főtt krumpli, 1 csokor lila újhagyma vagy 1 lila hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 2 nagyobb paradicsom, 1 kis csokor tárkony, 4 dl görög joghurt, 5-6 evőkanál olaj, só, 1-2 evőkanál fehérborecet; továbbá: 12-16 közepes csiperkegomba (vagy erdei gomba), olaj, só, bors.

Elkészítése: A tárkonyleveleket lehúzzuk a szárról, majd összeaprítjuk, és belekeverjük a joghurtba. Félretesszük, hogy a joghurt jól átvegye a tárkony ízét, amíg a többivel elkészülünk. A megfőtt, kihűlt krumplit meghámozzuk, majd négybe és kockákra vágjuk. Megsózzuk, összekavarjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, a kockára vágott paradicsomot meg a vékonyan felszeletelt fokhagymát, összekavarjuk, és rálocsoljuk azolajat. Végül a joghurtot sóval és fehérborecettel ízesítjük, és a zöldségekre öntjük. Jól összekavarjuk, ízlés szerint utánaízesítünk. A gombát hirtelen átmossuk, jól lerázzuk, majd 7-8 mm vastag szeletekre vágjuk. Serpenyőben 2-3 evőkanál olajat forrósítunk, beleteszünk annyi gombaszeletet, amennyi 1 rétegben kényelmesen elfér benne, és nagy lángon 2-3 percig pirítjuk, ezután átfordítjuk őket, és másik oldalukat is aranybarnára pirítjuk szintén 2-3 perc alatt. A műveletet addig ismételjük (friss olajat is öntünk), amíg megpirítottuk az összes gombát. Sóval és borssal a tányéron szórjuk meg. A saláta mellé kínáljuk.

Megjegyzés: Fontos, hogy a gombát nagy lángon süssük, és ne legyen túl sok a serpenyőben, hogy pirulhasson, különben levet enged, és főni fog.
KAL - 2017

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése