Ez az egyik legfinomabb krumplisaláta, amit valaha készítettem. Hogy eddig miért nem jutott eszembe tárkonnyal ízesíteni? :O Az a fajta étel, ami saláta, de kitűnő húsmentes főfogásnak is!!!
Tárkonyos
újkrumplisaláta pirított gombával
Hozzávalók 4
személyre: 80 dkg főtt krumpli, 1 csokor lila újhagyma vagy 1 lila hagyma, 4-5
cikk fokhagyma, 2 nagyobb paradicsom, 1 kis csokor tárkony, 4 dl görög joghurt,
5-6 evőkanál olaj, só, 1-2 evőkanál fehérborecet; továbbá: 12-16 közepes csiperkegomba
(vagy erdei gomba), olaj, só, bors.
Elkészítése: A
tárkonyleveleket lehúzzuk a szárról, majd összeaprítjuk, és belekeverjük a
joghurtba. Félretesszük, hogy a joghurt jól átvegye a tárkony ízét, amíg a
többivel elkészülünk. A megfőtt, kihűlt krumplit meghámozzuk, majd négybe és
kockákra vágjuk. Megsózzuk, összekavarjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott
újhagymát, a kockára vágott paradicsomot meg a vékonyan felszeletelt fokhagymát,
összekavarjuk, és rálocsoljuk azolajat. Végül a joghurtot sóval és
fehérborecettel ízesítjük, és a zöldségekre öntjük. Jól összekavarjuk, ízlés
szerint utánaízesítünk. A gombát hirtelen átmossuk, jól lerázzuk, majd 7-8 mm
vastag szeletekre vágjuk. Serpenyőben 2-3 evőkanál olajat forrósítunk,
beleteszünk annyi gombaszeletet, amennyi 1 rétegben kényelmesen elfér benne, és
nagy lángon 2-3 percig pirítjuk, ezután átfordítjuk őket, és másik oldalukat is
aranybarnára pirítjuk szintén 2-3 perc alatt. A műveletet addig ismételjük
(friss olajat is öntünk), amíg megpirítottuk az összes gombát. Sóval és borssal
a tányéron szórjuk meg. A saláta mellé kínáljuk.
Megjegyzés: Fontos, hogy a gombát nagy lángon süssük, és ne legyen túl sok a serpenyőben, hogy pirulhasson, különben levet enged, és főni fog.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése