Mindennapi
eledelünk, a kenyér is lehet különleges és ünnepi. Néha nem kell mást tenni,
minthogy különleges formát adunk neki, máskor pedig egy kicsit
„játszadozhatunk” a színekkel. A ka mai jeles napra való tekintettel
egy nemzeti színekbe öltöztetett finomságot ajánlok, a lányaim nagyon szerették és örültek neki. :)
Kokárdakenyér
Hozzávalók: 65 +
10-15 dkg fehérliszt, 4 g szárított élesztő, 2,5 dl víz, 1,7 dl tej, 1 evőkanál
só, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, 2-3 csepp ecet; továbbá: 10 dkg spenótpüré,
5 teáskanál paradicsompüré, 1-2 teáskanál pirospaprika vagy paprikalekvár.
Elkészítése: A
hozzávalókat kimérjük. A 65 dkg lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a
többi hozzávalót, és rugalmas, puha tésztává dagasztjuk.
1. Miután megdagasztottuk, a tésztát
háromfelé osztjuk úgy, hogy levágunk belőle egy 15-20 dkg-os darabot, a
maradékot pedig két egyenlő részre vágjuk.
2. A kicsi darabhoz hozzágyúrjuk a
spenótpürét, illetve 5-7 dkg lisztet, az egyik nagyobb darab tésztába pedig
beledagasztjuk a „pirosítókat” meg szintén 5-7 dkg lisztet, vagy amennyit
felvesz. A tésztákat szép gombócokká formázzuk, és külön-külön tálban kelni
hagyjuk.
3. Miután langyos helyen jól megkeltek (kb. 1
óra), lelohasztjuk őket, és átgyúrjuk.
4. A zöld gombócot szép gömbbé formázzuk, és
egy 26 cm-es forma közepére helyezzük.
5. A fehéren hagyott tésztát kettéosztjuk,
mindkét részt hosszú rúddá sodorjuk, majd összecsavarjuk, és a zöld golyó köré
tekerjük. Végeit jól összecsípjük.
6. A piros színű tésztát szintén hosszú
csíkká sodorjuk, akkorára, hogy kényelmesen a fehér tészta köré lehessen
tekerni.
7. A megformázott kenyeret ezután vagy
langyos helyen hagyjuk jól megkelni, vagy hűtőbe téve, 5-6 órán át kelesztjük.
Ez a kenyér ez utóbbi módon készült.
8. Sütés előtt a kenyér tetejére kevés vizet
spriccelünk, majd a hideg, de 180 fokra bekapcsolt sütőbe tesszük. Miután a hő
elérte a kívánt fokot, légkeverésre kapcsoljuk, és a kenyeret 25-30 percig
sütjük vagy addig, míg az alját megütögetve kongó hangot nem hallunk.
FI - 2016/8
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése