Mert ősz van, szüret ideje, és mert kezdjük szeretni a gyümölcs-hús kombinációt. :)
Sertéstarja szőlőmártással
Hozzávalók 4 személyre: kb. 80 dkg sertéstarja, 1 hagyma, 5-6 cikk
fokhagyma, 1 csapott teáskanál pirospaprika, 5-6 evőkanál olaj, só, bors, ½
teáskanál őrölt kömény; a mártáshoz: 40 dkg kék szőlő, 2 dl vörösbor, kb. 4 dl
tej, 2 csapott evőkanál kukoricakeményítő, 1 csipet só, cukor; a díszítéshez:
fehér szőlő.
Elkészítése: A tarját kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval,
borssal és őrölt köménnyel. A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát
összezúzzuk, tálba tesszük, és elkeverjük a pirospaprikával meg az olajjal.
Beletesszük a hússzeleteket, és alaposan összeforgatjuk úgy, hogy a pác
mindenhol befedje a húsokat. Félretesszük legalább 1-2 órára pácolódni.
Elkészítéskor serpenyőt forrósítunk szárazon, és a tarjaszeleteket mindkét oldalukon
hirtelen megpirítjuk. Ezután kevés forró vizet öntünk alá,
lefedjük, és az elpárolgó folyadékot folyamatosan pótolva, néha megforgatva, a
hússzeleteket puhára pároljuk. A mártáshoz a szőlőt megmossuk, a szemeket
kettévágjuk, magját kikaparjuk, dobunk rá egy pici sót, illetve ízlés szerint
édesítjük, majd főni tesszük a borral együtt. 1-2 percnyi főzés után besűrítjük
a tejjel elkevert keményítővel, és állandóan kavargatva jól kiforraljuk. A
hússzeletekkel kínáljuk önmagukban vagy bármilyen tetszés szerinti köret
kíséretében.
KT-2016/10
KT-2016/10
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése