E jeles alkalomból most nem torta fog itt állni, ahogy dukálna, hanem egy olyan étel, ami a magyar konyhában is megtalálható, picivel másabb összeállításban. Ám ez a változat is nagyon-nagyon finom, sőt, ízvilágában tulajdonképpen semmivel sem üt el a magyar töltött paprikától, mégis teljesen más. Próbáljátok ki. :)
Sváb töltött
paprika (Schwäbische Gefüllte Paprika)
Hozzávalók 5-6
személyre – a töltelékhez: 80 dkg darált marhahús, 20 dkg szikkadt kenyér, 1
hagyma, 1 tojás, só, bors, 5-6 cikk fokhagyma, olaj, esetleg zsemlemorzsa;
továbbá: 20-25 közepes méretű tölteni való paprika, 15 dkg császárszalonna, 2 közepes
hagyma, 1 nagy sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 7 dl sűrű paradicsomlé (vagy
2-3 dl sűrített paradicsom és víz), 1-2 liter hús- vagy zöldségalaplé, 2
babérlevél, olaj, só, cukor kevés liszt; a tálaláshoz: tojásos házi tészta (spätzle).
Elkészítése: A kenyeret hideg vízbe
áztatjuk, majd kinyomkodjuk és jól összemorzsoljuk, a hagymát finomra aprítjuk,
a fokhagymát összezúzzuk. A hagymát és fokhagyma felét megdinszteljük kevés
felforrósított olajon, majd hozzáadjuk a húst és addig pirítjuk nagy lángon,
állandóan kavargatva, míg a hús ki nem fehéredik, és morzsás nem lesz. Sózzuk,
borsozzuk, felöntjük forró vízzel, és addig főzzük, míg a hús majdnem megpuhul.
Ekkor félrevesszük a lángról, és hagyjuk hűlni egy keveset. Amikor kézmelegre
hűlt, hozzáadjuk a morzsolt kenyeret, a maradék fokhagymát, meg a tojást,
utánaízesítünk, és ha szükséges 1-2 evőkanálnyi morzsát is beledolgozunk, hogy
a massza ne legyen túl lágy. A paprikákat megmossuk, eltávolítjuk csumájukat és
ereiket, majd megtöltjük az elkészített masszával. Nem kell teljesen megtölteni
őket, hagyni kell egy kis helyet még. Ezután a húsos felükkel lisztbe mártjuk,
majd belehelyezzük egy nagyobb edénybe. Beletesszük a babérlevelet, ráöntjük a paradicsomlevet, majd annyi
további hús- vagy zöldségalaplevet (esetleg vizet) öntünk rá, amennyi a
paprikákat éppen ellepi. Fedő nélkül főzzük 30-40 percig, vagy ameddig a
marhahús teljesen meg nem puhul. Amíg a paprika fő, meghámozzuk a hagymát, a
sárgarépát és a petrezselymet, az előbbit finomra aprítjuk, az utóbbiakat pedig
kis kockákra vágjuk. A császárszalonnát csíkokra daraboljuk. Kevés
felforrósított olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát
meg a petrezselymet, együtt is dinszteljük egy keveset, majd forró vizet öntve
alá, néha megkavarva, roppanósra pároljuk. Végül zsírjára sütjük, mellédobjuk a
szalonnacsíkokat, és 2-3 perc alatt még átpirítjuk. A tésztát kifőzzük sós
vízben, majd leszűrjük. Amikor a paprika elkészült, a kifőtt tésztával
kínáljuk, illetve szórunk köréje a szalonnás-hagymás keverékből.
Tipp: A hagymát és a sárgarépát
belefőzhetjük a szószba is, illetve, ha a sűrűbb szószt szeretjük, be is
ránthatjuk 1 evőkanál lisztből és kevés olajból vagy zsírból készült rántással.
A császárszalonnát külön érdemes megpirítani, hogy finom ízt kapjon.
EK - 2016/11
EK - 2016/11
Gratulálok a 8 évhez, és a sok-sok finomsághoz!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Katalin, viszont kívánok minden jót! :)
VálaszTörlés