2016. október 20., csütörtök

Sváb töltött paprika, és 8 év

Tegnap betöltötte a blogom a 8 évet. Amikor elkezdtem, még álmomban sem mertem volna gondolni, hogy ilyen kitartó leszek, és évek múltán is örömömet fogom lelni benne. Most nem írok semmi egyebet, a lényeget megírtam néhány évvel ezelőtt, azóta sem tudnám túl sokkal kiegészíteni. :) Örülök, hogy írom a blogot, örülök, hogy van, hoyg sokakat megismertem általa, és nem utolsó sorban, hogy neki köszönhetően azóta egy klassz kis csapathoz tartozom, az Erdélyi Konyha gasztromagazin szerkesztőközösségéhez. :)

E jeles alkalomból most nem torta fog itt állni, ahogy dukálna, hanem egy olyan étel, ami a magyar konyhában is megtalálható, picivel másabb összeállításban. Ám ez a változat is nagyon-nagyon finom, sőt, ízvilágában tulajdonképpen semmivel sem üt el a magyar töltött paprikától, mégis teljesen más. Próbáljátok ki. :)


Sváb töltött paprika (Schwäbische Gefüllte Paprika)

Hozzávalók 5-6 személyre – a töltelékhez: 80 dkg darált marhahús, 20 dkg szikkadt kenyér, 1 hagyma, 1 tojás, só, bors, 5-6 cikk fokhagyma, olaj, esetleg zsemlemorzsa; továbbá: 20-25 közepes méretű tölteni való paprika, 15 dkg császárszalonna, 2 közepes hagyma, 1 nagy sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 7 dl sűrű paradicsomlé (vagy 2-3 dl sűrített paradicsom és víz), 1-2 liter hús- vagy zöldségalaplé, 2 babérlevél, olaj, só, cukor kevés liszt; a tálaláshoz: tojásos házi tészta (spätzle).

Elkészítése: A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és jól összemorzsoljuk, a hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A hagymát és fokhagyma felét megdinszteljük kevés felforrósított olajon, majd hozzáadjuk a húst és addig pirítjuk nagy lángon, állandóan kavargatva, míg a hús ki nem fehéredik, és morzsás nem lesz. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük forró vízzel, és addig főzzük, míg a hús majdnem megpuhul. Ekkor félrevesszük a lángról, és hagyjuk hűlni egy keveset. Amikor kézmelegre hűlt, hozzáadjuk a morzsolt kenyeret, a maradék fokhagymát, meg a tojást, utánaízesítünk, és ha szükséges 1-2 evőkanálnyi morzsát is beledolgozunk, hogy a massza ne legyen túl lágy. A paprikákat megmossuk, eltávolítjuk csumájukat és ereiket, majd megtöltjük az elkészített masszával. Nem kell teljesen megtölteni őket, hagyni kell egy kis helyet még. Ezután a húsos felükkel lisztbe mártjuk, majd belehelyezzük egy nagyobb edénybe. Beletesszük a babérlevelet, ráöntjük a paradicsomlevet, majd annyi további hús- vagy zöldségalaplevet (esetleg vizet) öntünk rá, amennyi a paprikákat éppen ellepi. Fedő nélkül főzzük 30-40 percig, vagy ameddig a marhahús teljesen meg nem puhul. Amíg a paprika fő, meghámozzuk a hagymát, a sárgarépát és a petrezselymet, az előbbit finomra aprítjuk, az utóbbiakat pedig kis kockákra vágjuk. A császárszalonnát csíkokra daraboljuk. Kevés felforrósított olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát meg a petrezselymet, együtt is dinszteljük egy keveset, majd forró vizet öntve alá, néha megkavarva, roppanósra pároljuk. Végül zsírjára sütjük, mellédobjuk a szalonnacsíkokat, és 2-3 perc alatt még átpirítjuk. A tésztát kifőzzük sós vízben, majd leszűrjük. Amikor a paprika elkészült, a kifőtt tésztával kínáljuk, illetve szórunk köréje a szalonnás-hagymás keverékből.


Tipp: A hagymát és a sárgarépát belefőzhetjük a szószba is, illetve, ha a sűrűbb szószt szeretjük, be is ránthatjuk 1 evőkanál lisztből és kevés olajból vagy zsírból készült rántással. A császárszalonnát külön érdemes megpirítani, hogy finom ízt kapjon.

EK - 2016/11

2 megjegyzés:

  1. Gratulálok a 8 évhez, és a sok-sok finomsághoz!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, Katalin, viszont kívánok minden jót! :)

    VálaszTörlés