Hétköznapra, vasárnapra vagy akár az ünnepre is tökéletes választás a savanykás, tárkonyos ízű húsgombócleves.
Tárkonyos húsgombócleves
Hozzávalók 4-5 személyre: 2-3
sárgarépa, 1 hagyma, 5 dkg rizs, 1 púpozott evőkanál liszt, 3 nagy evőkanál
sűrű tejföl, 1 nagy csipet ecetes tárkony, 3 evőkanál olaj, só, tárkonyecet; a
gombóchoz: 40 dkg darált sertéshús, 5 cikk zúzott fokhagyma, 1 evőkanál darált
paprika (paprikalekvár), 1 tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, só, bors.
Elkészítése: A meghámozott sárgarépát vékony szeletekre vágjuk, majd
felcsíkozzuk. A hagymát félbevágjuk és felszeleteljük. Mindkettőt
megdinszteljük az olajon, majd felöntjük 2-2,5 liter vízzel. Felforraljuk,
beledobjuk a rizst, megsózzuk, és főni hagyjuk, amíg elkészítjük a gombócot. A
húst összedolgozzuk a többi hozzávalóval, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk,
majd gombócoká formáljuk, és beledobjuk a levesbe. Amikor minden megfőtt, a
levest behabarjuk a liszttel és kevés forró lével elkavart tejföllel, jól
kiforraljuk, rászórjuk az aprított tárkonyt, és ha szükséges utánasózunk,
illetve ízlés szerint tárkonyecettel savanyítjuk. KT - 2017/1
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése