2017. január 24., kedd

Datolyás margaréta

Itt egy másik kelt finomság, tökéletes tízóraira, uzsonnára. Tésztája ugyanaz, mint a marcipános dáliáé, de így is nagyon finom a végeredmény. Datolya helyett nem túl száraz aszalt szilvával is készíthető. 


Datolyás margaréta

Hozzávalók 18-20 margarétához: 50 dkg liszt, 6 g szárított élesztő, 10-12 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, 2 tojássárgája, 5 dkg puha vaj, 1 citrom reszelt héja, késhegynyi só, 1,5-2 dl langyos tej; továbbá: 35-40 dkg aszalt datolya, 1 tojás, kevés liszt.  

Elkészítése: A lisztet elvegyítjük az élesztővel, a cukorral, a vaníliás cukorral meg a sóval, majd hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, a citromhéjat, a vajat, illetve kb. 1,5 dl langyos tejet. További tejet szükség szerint adunk hozzá. Összegyúrjuk, jól megdagasztjuk – puha, de formáját jól megtartó tésztát kell kapnunk –, majd letakarva kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt, enyhén lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, kisebb darabokat vágunk le belőle, majd kisujjnyi vastagságú rudakká sodorjuk. A rudakat kb. 20 cm-es darabokra vágjuk, majd végeiket összeillesztjük úgy, hogy egy gyűrűféle legyen a végeredmény, és kissé megsodorjuk, hogy ne nyíljanak szét. 3-3 ilyen gyűrűt egymás mellé helyezünk, a két végébe egy-egy kimagozott datolyaszemet teszünk, majd a közepüknél összecsippentjük, hogy virág alakú legyen. Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük át a virágot, a szirmait kissé megigazítjuk, majd további 20-25 percig hagyjuk kelni. Ekkor lekenjük felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
KT - 2017/2
BA - 2018/3



1 megjegyzés: