Igyekszem mindent hasznosítani, amit megvásárolok, vagy megterem, de egy karácsony-kaliberű ünnep alkalmával bármilyen jól is számolna az ember, úgyis keletkeznek maradékok. A nagyobb maradékokat megesszük később is, de biztos tudja mindenki, hogy' szokott ez lenni: megmarad egy-két szelet hús, egy csücsöknyi sajt, egy kicsike zöldségdarab stb., és bár külön-külön nem elegendő a családnak, de ha összetesszük őket, rögtön kijön egy egyszerű vacsora vagy ebéd. Én ilyenkor legtöbbször valamilyen pitét, felfújtat vagy salátát készítek. Karácsony után azonban éppen nem volt kedvem nagyot főzni, ezért csak egy gyors salátát dobtam össze abból, ami megmaradt az ünnep után, vagy egyáltalán nem került addig felhasználásra (pl. jégsaláta). Tulajdonképpen nem is recept ez, hiszen nem valószínű, hogy valakinek éppen ezen hozzávalók legyenek megmaradva, csak ötlet, buzdítás arra, hogy ne pazaroljunk el semmit, mindent fel lehet használni, ha jól osztjuk be a dolgokat.
A képen egy furcsaság is látható: kis harsánykék színű kockák. Nos, az sajt. Levendulás. Az íze nagyon finom, mindannyiunknak ízlett, de hogy a színét nem a benne lévő levendulától kapta, az hótziher. Kolléganőm, Edó fedezte fel egyszer egy itteni boltban, szólt róla, majd egyszer én is kaptam, és kipróbáltam. Nos, mint írtam, finom volt, de számomra sokkal nyerőbb lenne, ha a sima sajtba beletennék a levendulát, oszt csókolom. És az ára... Hát az nevetségesen sok ahhoz képest, hogy végülis ez is egy egyszerű sajt. Megérteném a másfélszeres vagy még éppen a dupla árat is, no, de a háromszorosat már nem. Egyszer, próbának jó volt, köszönöm, ennyi volt. :)
És akkor a saláta:
Maradéksaláta
Hozzávalók 4-5 személyre: 1 fej jégsaláta, maradék sajt, telemea (feta), illetve levendulás sajt, húslevesben főtt házi baromfihús, kígyóuborka, koktélparadicsom, jégcsapretek, só, bors, citromlé, olívaolaj, esetleg fokhagymás joghurt.
Elkészítése: Mindent tetszés szerint darabolunk (tépkedünk, vágunk, kockázunk, szeletelünk), majd megszórjuk sóval és borssal. Összeforgatjuk, végül meglocsoljuk 3 rész olívaolaj és 1 rész citromlé keverékével (pl. 60 ml olívaolaj, 2 evőkanál citromlé), esetleg fokhagymás joghurttal leöntve tálaljuk. Nálunk csak én vagyok az a nagy joghurtöntetes, ezért nem tettem, csak a magaméra. Pirítóst is kínálhatunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése