Vízkeresztkor sütöttem az idei első adag fánkot. Azaz sütöttem volna, ha az áramszolgáltató is úgy gondolta volna, hogy megengedi. Merthogy, amikor még 5-10 percnyi lett volna hátra a sütésből, áramszünet lett, és az én addig gyönyörűen felnőtt fánkjaim, szépen összeestek, közepük meg tiszta "szalonna" maradt. Végül nem vesztek kárba, megettük így is (hagytam még száradni őket a forró sütőben), de mondanom sem kell, nem prezentálható példányok lettek. Aznapi vendégeim "szerencsére" családtagok voltak, így nem keleltt túlságosan szégyenkeznem miattuk. De másnap más vendégeim jöttek :) , ugyanis egy mini-bloggertalálkozót, jobban mondva Erdélyi konyha találkozót tartottunk, és illett a lány okat valami finommal kínálni. Ezúttal jól sikerültek a fánkok, és úgy gondolom, nagyon finomak is lettek. Tölthettem volna tejes-tojásos krémmel is, de ezúttal egyszerű vaníliás tejszínhabbal, azaz Chantilly-krémmel töltöttem.
Profiterole Chantilly-krémmel
Hozzávalók (kb. 45-50 darabhoz): 6 dl víz, 15 dkg vaj vagy olaj, 1/4 mokkáskanál só, 2 teáskanál cukor, 35 dkg liszt, 6 tojás; a krémhez: 6-8 dl habtejszín, 2 vaníliarúd vagy 4 tasak vaníliás cukor, porcukor ízlés szerint; a tetejére: 10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, 1 evőkanál vaj, kb. 2 dl tej.
Elkészítése: Egy edényben főni tesszük a vizet, a vajat, a sót meg a cukrot, majd miután a keverék fölforrt, egyszerre belezuttyintjuk a lisztet, és félrevéve a lángról elkeverjük. Visszatesszük a lángra, és addig kavarjuk, míg el nem kezd válni az edény falától. Félrevesszük, és néha megkavarva hagyjuk kihűlni. Ezután egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját, és miután mindegyikkel alaposan elkevertük, kisebb adagonként hozzádolgozzuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A masszát habzsákba adagoljuk, és kb. kétujjnyi távolságot hagyva közöttük, kis csúcsos halmokat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire. Megvizezett ujjbeggyel a csúcsokat kissé visszanyomkodjuk, hogy sütés közben ne égjenek meg, majd hagyjuk állni legalább 30 percig, végül 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeveréssel sütjük. Kb. 10 perc után a hőt mérsékeljük 160 fokra, és további 20-25 percig sütjük, vagy amíg a fánkok aranysárgára nem sülnek. Közben a sütő ajtaját egyszer sem nyitjuk ki. Miután kiszedtük, hagyjuk kihűlni, majd megtöltjük a porcukorral és vaníliarúd belsejével vagy vaníliás cukorral keményre vert tejszínnel. A habot vékony csöves habzsákba töltjük, a fánkocskák oldalán vagy alján lyukat fúrunk, és ebbe illesztve a csövet, megtöltjük tejszínhabbal. Az öntethez a csokoládét, a vajat és 1 dl tejet mikrózható edénybe tesszük, és 2x30 másodpercig melegítjük. Közben kivesszük, és megkavarjuk, illetve végül simára kavarjuk. Ezután tejjel tetszés szerint hígítjuk. A profiterole-okat csúcsosan tálra halmozzuk, és csokoládéval leöntve kínáljuk.
Megjegyzés: Többféle elmélet kering a képviselőfánk sütési módozatairól, hőfokáról stb. Régebbi receptemnél is 200 fokon kezdtem sütni annak ellenére, hoyg a süteményes füzetemben azt írja, hoyg alacsony hőfokon sütjük. Most kipróbáltam azt is, hoyg 160 fokon süssem, de 12 perc után a tészta meg sem moccant még, így aztán növeltem a hőt, és a fent leírt módon sütöttem meg. Ha valakinek megvan mégis a saját tapasztalata, úgy készítse, ahogy tudja, és jónak látja. :)
KT - 2017/2
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése