Nem nem igazán szeretem az "üres" tésztákat, tehát ha már péksütemény, kalácsféle, akkor csakis jó sok töltelékkel szeretem, de ez az apró pici marcipán, ami a kis tésztadarabkákba kerül... hát teljesen más dimeziókba emeli a kelt tésztát.
Marcipános dália
Hozzávalók 3 dáliához: 50
dkg liszt, 6 g szárított élesztő, 10-12 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1
tojás, 2 tojássárgája, 5 dkg puha vaj, 1 citrom reszelt héja, késhegynyi só,
1,5-2 dl langyos tej; a töltelékhez: 30 dkg marcipán;
továbbá: 1 tojás, kevés liszt, olaj.
Elkészítése: A
lisztet elvegyítjük az élesztővel, a cukorral, a vaníliás cukorral meg a sóval,
majd hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, a citromhéjat, a vajat, illetve
kb. 1,5 dl langyos tejet. További tejet szükség szerint adunk hozzá.
Összegyúrjuk, jól megdagasztjuk – puha, de formáját jól megtartó tésztát kell
kapnunk –, majd letakarva kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt, enyhén
lisztezett felületen kissé átgyúrjuk. A tésztát háromba osztjuk, mindegyiket gombóccá gömbölygetjük, majd lisztezett deszkán max. 5
mm vastagságú lappá nyújtjuk. 6-7 cm átmérőjú szaggatóval köröket vágunk ki,
majd mindegyiknek egyik felére egy-egy darabka marcipánt helyezünk. A köröket
félbehajtjuk, és egyik felükön (ott, ahol nagyobb az üresen maradt tészta) a
tésztát összecsipkedjük. A kapott kis „kálákat” olajjal megkent, liszttel
megszórt kerek formákba tesszük, nem túl szorosan egymás mellé. Amikor megtelt
egy sor, föléje, lazán egy másodikat is kirakunk, kevesebb sziromból, illetve a
közepébe egy négybe hajtogatott tésztakört helyezünk. 20-25 percig kelesztjük,
lekenjük felvert tojással, és 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. A
sütés utolsó perceiben felemelhetjük a hőt 180 fokra is, hogy a virág teteje
szépen megpiruljon.
KT - 2017/2
BA - 2018/3
KT - 2017/2
BA - 2018/3
Ötletes formázás. Egyszerű és mégis milyen szép, mutatós. Köszi az ötletet, biztos kifogom próbálni én is. :)
VálaszTörlésGyönyörű! Nekem ilyen jó ötleteim sajnos nincsenek :-)
VálaszTörlésOkki, örülök, hoyg tetszik. Amilyen mutatós a végeredmény, nem is gondolnánk, hoyg miylen egyszerű összehozni. :) Szeritnem nem fogsz csalódni.
VálaszTörlésKatalin, köszönöm. Nekem sem abszolút saját ötlet a formázás, egyszer valahol láttam a pinterest-en, de most nem találtam. A marcipán viszont az én ötletem volt, és nagyon szupernek bizonyult. :)
VálaszTörlésNagyon szép lett! Szeretem a marcipánt is, de kifogna rajtam ez a süti.
VálaszTörlésAni, biztos, hogy nem! Tényleg egyszerű. :)
VálaszTörlés