Köretnek vagy önmagában.
Nálunk köretnek készült az ünnepi asztalra a háromszínű sült krumpli alternatívájaként, de a maradékát szinte teljesen egyedül ettem meg, önmagában. Vacsorára kitűnő így is, vagy tetszés szerint lehet kombinálni, dúsítani egyéb hozzávalókkal is, mint sonka, sajt, egyéb zöldségek, esetleg főtt tészta. Az adag akkor elég 6 személyre, ha köretként tálaljuk.
Tejszínes cukkini
Hozzávalók 4-6 személyre: 4 szép, karcsú cukkini, só, bors, 1 teáskanál szárított oregánó, 3-4 evőkanál olívaolaj, 4 dl tejszín, 3-4 tojás, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítése: A cukkinit megmossuk, és 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk. Egy tálban jól megsózzuk-borsozzuk, majd rászórjuk az oregánót, illetve rálocsoljuk az olajat, és kézzel jól összeforgatjuk. Hőálló tálba terítjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megpároljuk. A tojásokat felverjük, simára dolgozzuk a tejszínnel, és belekavarjuk a morzsát. Sózzuk, borsozzuk, és ha szeretnénk,további oregánóval is ízesítjük. A keveréket a sütőből kivett cukkinira öntjük, és visszatoljuk a sütőbe addig, míg a tojásos massza meg nem dermed, illetve a teteje szép aranysárgára nem sül (15-20 perc). Néhány percnyi hűlés után tálalhatjuk is. Hidegen is finom.
EK - 2018/10.
Nagyon ízlett!
VálaszTörlés