Itt a harmadik recept is Á. Lőrinczy Jolán A modern háziasszony című könyvéből, nagyon finom ízű és különleges húsos étel. Annak ellenére, hogy az elkészülés során a hagymás réteg karamellizálódik és feketés lesz, a hús nincs megégve, sőt, nagyon puha, szaftos, aromás marad.
Radnai pecsenye
Hozzávalók 4-5
személyre: 1 kg marhahús (lehetőleg bélszín, de nekem nem az volt), 2 hagyma, 1 nagy csokor
petrezselyemzöld, kb. 20 dkg füstölt házi szalonna, 2-3 dl bor, 1 evőkanál
zsír, só, bors; a körethez: 25 dkg csiperke, 1 hagyma, 30 dkg rizs,
petrezselyemzöld, só, bors, olaj.
Elkészítése: A húst ujjnyi vastag
szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval és borssal. A hagymát finomra reszeljük,
belekeverjük a felaprított petrezselyemzöldet, sózzuk-borsozzuk, majd a pépet egyenletesen
eloszlatva a hússzeletekre kenjük. Egy hőálló tálat kikenünk zsírral,
belehelyezzük a húsokat megkent felükkel fölfelé, és mindegyikre 1-2 vékony
szelet szalonnát fektetünk. Aláöntjük a bort, lefedjük, és 180 fokra
előmelegített sütőben kb. másfél óra alatt készre pároljuk. (A pépes fele kissé
feketés színű lesz, de nem kell megijedni, nem lesz megégve.) A körethez a
rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük, majd összekeverjük az időközben
elkészített gombaraguval. A raguhoz a finomra aprított hagymát megdinszteljük
kevés forró olajon, rádobjuk a feldarabolt gombát, és készre pároljuk. Sózzuk,
borsozzuk, illetve megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
EK - 2017/3
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése