Egy újabb recept Á. Lőrinczy Kolán A moder háziasszony című könyvéből. Ezt a receptet módosítottam a leginkább, hiszen tettem még hozzá egyéb hozzávalót is, de lényegében azért nem módosult, csak laktatóbb lett. Próbáljátok ki így vagy úgy (a recept végén írom, hogy mit módosítottam), győződjetek meg róla.
Parajos tojás,
avagy spenótos tojásrakottas
Hozzávalók 4
személyre: 1 kg spenót, 2 dkg vaj, 3-4 cikk fokhagyma, 7-8 főtt tojás, 15-20
dkg sonka, 4 szelet ujjnyi vastag kenyér, 2-3 evőkanál olívaolaj, 5 dkg reszelt
parmezán vagy más sajt; a szószhoz: 2 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 3 dl hideg
tej, kb. 1,5 dl joghurt vagy tejföl, 3 cikk zúzott fokhagyma, só, bors.
Elkészítése: A
kenyérszeleteket felkockázzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és 220 fokos sütőben
10 perc alatt ropogósra sütjük. A megmosott spenótot rádobjuk a felforrósított
vajra, és folyamatosan kevergetve csupán addig pároljuk, amíg össze nem esik.
Megsózzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és elkeverjük. A mártáshoz
felforrósítjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, felöntjük a hideg
tejjel, és simára dolgozzuk. Jól kiforraljuk, majd belekeverjük a többi
hozzávalót, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, és félretesszük. Hőálló tálba
terítjük a pirított kenyérkockát, eloszlatjuk rajta a párolt spenótot,
megszórjuk a kis kockákra vágott sonkával, majd befedjük a szeletekre vágott
főtt tojással. Végül ráöntjük a mártást, megszórjuk a sajttal, és 180 fokos
sütőben 20-25 perc alatt összesütjük. Bármilyen salátával vagy savanyúsággal
kínálhatjuk.
EK - 2017/3
ÓÓ, ez nagyon ott van!! Szuper vacsi:)
VálaszTörlésKöszi, Adél, próbáld ki egyszer. Meglátod, megéri. :)
VálaszTörlés