2017. február 17., péntek

Parajos tojás, avagy spenótos tojásrakottas

Egy újabb recept Á. Lőrinczy Kolán A moder háziasszony című könyvéből. Ezt a receptet módosítottam a leginkább, hiszen tettem még hozzá egyéb hozzávalót is, de lényegében azért nem módosult, csak laktatóbb lett. Próbáljátok ki így vagy úgy (a recept végén írom, hogy mit módosítottam), győződjetek meg róla. 



Parajos tojás, avagy spenótos tojásrakottas

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg spenót, 2 dkg vaj, 3-4 cikk fokhagyma, 7-8 főtt tojás, 15-20 dkg sonka, 4 szelet ujjnyi vastag kenyér, 2-3 evőkanál olívaolaj, 5 dkg reszelt parmezán vagy más sajt; a szószhoz: 2 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 3 dl hideg tej, kb. 1,5 dl joghurt vagy tejföl, 3 cikk zúzott fokhagyma, só, bors.

Elkészítése: A kenyérszeleteket felkockázzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és 220 fokos sütőben 10 perc alatt ropogósra sütjük. A megmosott spenótot rádobjuk a felforrósított vajra, és folyamatosan kevergetve csupán addig pároljuk, amíg össze nem esik. Megsózzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és elkeverjük. A mártáshoz felforrósítjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, felöntjük a hideg tejjel, és simára dolgozzuk. Jól kiforraljuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, és félretesszük. Hőálló tálba terítjük a pirított kenyérkockát, eloszlatjuk rajta a párolt spenótot, megszórjuk a kis kockákra vágott sonkával, majd befedjük a szeletekre vágott főtt tojással. Végül ráöntjük a mártást, megszórjuk a sajttal, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt összesütjük. Bármilyen salátával vagy savanyúsággal kínálhatjuk.

Megjegyzés: A receptben eredetileg nem volt sonka és pirított kenyér, ezeket én adtam hozzá, hogy a fogás laktatóbb legyen, és elegendő legyen a családomnak vacsorára. Az étel jellegét azonban nem változtatták meg a plusz hozzávalók, csupán tartalmasabbá tették. 

EK - 2017/3



2 megjegyzés: