2017. március 25., szombat

Borjúpaprikás puliszkával



Borjúpaprikás puliszkával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg borjúhús, 3 hagyma, 2 csapott evőkanál pirospaprika, 2-3 dl tejföl, 2 csapott evőkanál liszt, olaj vagy zsír, só, bors, babérlevél; 
a puliszkához: 1-1,2 liter víz, 30-35 dkg kukoricaliszt vagy –dara, 1,5 teáskanál só.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, és kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. Rászórjuk a pirospaprikát, elkavarjuk, felöntjük kevés vízzel, majd miután fölforrt, rádobjuk a falatnyi kockákra vágott húst, és elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, dobunk rá 2-3 babérlevelet, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és fedő alatt, közepes lángon addig főzzük, míg a hús meg nem puhul. Ha a folyadék elpárologna róla, mindig kevés forró vízzel pótoljuk, végül pedig zsírjára sütjük. Ekkor rászórjuk a lisztet, elkeverjük, felengedjük tetszés szerinti vízzel, és kavargatva jól kiforraljuk-besűrítjük. Végül a tejfölt elkeverjük kevés szósszal és az ételhez adjuk. Egyet-kettőt lobbantunk még rajta, és félrevesszük. Amíg a hús készül, megfőzzük a puliszkát is. A vizet fölforraljuk, megsózzuk, majd a lisztet egyből a közepébe zuttyintjuk, és kis lángon hagyjuk főni legalább 15-20 percig. Ekkor a levéből kimerünk egy nagy csészényit, félretesszük, és a puliszkát elkezdjük fakanállal kavarni. Ha túl száraz lenne, a félretett léből egy-egy keveset visszaöntünk, és folyamatosan kavarjuk, mígnem az egész egy nagy gombóccá áll össze. Deszkára borítjuk, majd cérnával feldaraboljuk, és a paprikással kínáljuk bármilyen savanyúság vagy saláta kíséretében.  

Megjegyzés: Erdélyben a különféle pörköltek és paprikások mellé a puliszka a hagyományos köret.

KT - 2017/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése