Borjúpaprikás
puliszkával
Hozzávalók 4
személyre: 80 dkg borjúhús, 3 hagyma, 2 csapott evőkanál pirospaprika, 2-3 dl
tejföl, 2 csapott evőkanál liszt, olaj vagy zsír, só, bors, babérlevél;
a
puliszkához: 1-1,2 liter víz, 30-35 dkg kukoricaliszt vagy –dara, 1,5 teáskanál
só.
Elkészítése: A
hagymát finomra aprítjuk, és kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. Rászórjuk a
pirospaprikát, elkavarjuk, felöntjük kevés vízzel, majd miután fölforrt,
rádobjuk a falatnyi kockákra vágott húst, és elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk,
dobunk rá 2-3 babérlevelet, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és
fedő alatt, közepes lángon addig főzzük, míg a hús meg nem puhul. Ha a folyadék
elpárologna róla, mindig kevés forró vízzel pótoljuk, végül pedig zsírjára
sütjük. Ekkor rászórjuk a lisztet, elkeverjük, felengedjük tetszés szerinti
vízzel, és kavargatva jól kiforraljuk-besűrítjük. Végül a tejfölt elkeverjük
kevés szósszal és az ételhez adjuk. Egyet-kettőt lobbantunk még rajta, és
félrevesszük. Amíg a hús készül, megfőzzük a puliszkát is. A vizet
fölforraljuk, megsózzuk, majd a lisztet egyből a közepébe zuttyintjuk, és kis
lángon hagyjuk főni legalább 15-20 percig. Ekkor a levéből kimerünk egy nagy
csészényit, félretesszük, és a puliszkát elkezdjük fakanállal kavarni. Ha túl
száraz lenne, a félretett léből egy-egy keveset visszaöntünk, és folyamatosan
kavarjuk, mígnem az egész egy nagy gombóccá áll össze. Deszkára borítjuk, majd
cérnával feldaraboljuk, és a paprikással kínáljuk bármilyen savanyúság vagy
saláta kíséretében.
Megjegyzés: Erdélyben
a különféle pörköltek és paprikások mellé a puliszka a hagyományos köret.
KT - 2017/4
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése