Tudom, kissé elkéstem ezzel a recepttel, jó lett volna, ha ünnep előtt kerül fel a blogra, de nem volt időm ilyesmire az elmúlt napokban. De... jövőben is lesz húsvét, és a blogon akkor is megtalálható lesz! :)
Amióta tavalyelőtt Görögországban jártam, azóta közhelyesen fogalmazva bár, de teljesen rabja lettem annak az országnak. Azt hiszem, egy pillanatig sem gondolkodnék, ha valaki azt mondaná, hogy odaköltözhetnék. Máshová nem, de a tengerek, a hegyek, az ételek, a .... minden, tényleg lenyűgözött. Az alábbi ételt régebb készítettem, nem húsvétra, és kész élvezet volt készíteni és enni egyaránt. Fogadjátok szeretettel! :)
Báránysült görög
módra (Arnaki)
A
görögöknél a hagyományos húsvéti bárány a szabadban készül, nyárson. Előtte jól
bepácolják különféle fűszernövényekkel, citromlével és olívaolajjal, majd a
visszamaradt páccal sűrűn kenegetve, nyársra húzva, folyamatosan forgatva sütik
meg több órás folyamat során. Ha erre otthon nincs lehetőségünk, megteszi a
sütőben készült változat is, ami legalább ugyanannyira finom, mint az eredeti.
Hozzávalók 5-6
személyre: kb. 2 kg bárányhús (pl. szeletelt comb, csonttal együtt), 1-1,5 dl
jó minőségű olívaolaj, 2 citrom leve, 2 teáskanál szárított oregánó, só, bors,
2-3 ágacska rozmaring, fokhagyma ízlés szerint; a tálaláshoz: tetszés szerint
görög saláta, tzatziki, olajbogyó.
HÚSV. - 2017.
:) Görögország rabul ejt, bizony. Aki egyszer járt ott, annak vége :))
VálaszTörlésHiányzik.
A bárány isteni lehet, sajnos nálunk egyszerűen nem lehet bárányhúshoz jutni. De majd megcsinálom sertésből, szerintem abból is finom lesz. (Lehet kapni néha olyan nagy combszeletet, amit keresztben vágnak el, benne van a csont középen és a bőr is rajta van körben. Egy szelet olyan 1-1,5 kg, mert vastag. Abból tuti lesz! :)
Így van, Kriszti! (Amúgy te hová tűntél? :O)
VálaszTörlésEgyszer voltam eddig, de ez az első hely, ahová érzem, hogy még sokszor is szívesen visszamennék. Persze, nem ugyanoda, hiszen annyi csodálatos helye van, hogy választani sem tudok...
Sertésből is nagyon finom lenne, biztos vagyok benne, nálunk jambon-nak nevezik azt a húsdarabot.
Amúgy érdekes, mert nálunk húsvét előtt tele vannak az üzletek bárányhússal. Fél bárány, darabolt, minden van. Persze, elég drágán, de ha valaki ilyenkor azt kívánja, mégscsak megveszi magának. Különben a legtöbben a piacon veszik meg úgy, hoyg oda az élő jószágot viszik, kinézik, és ha kell, le is vágják nekik. :P (Kicsit primitívnek tűnik ez, de itt még bevett szokás. :)) Én is egész bárányt szoktam venni, de nekem szerencsém van, biztos helyről veszem (tágabb család), és készen levágva hozzák. Így aztán van mindenem: hús is, csontos is, belsőség is, fej is, minden. :)
Puszi
Sehova, csak leléptem a fészbukról. :)
VálaszTörlésAz a jó még Görögországban, hogy nincs olyan messze, bármikor el lehet jutni oda, és nem is drága ország. Én kaját sem szoktam vinni, minden ugyanannyiba kerül, mint itthon. Úgyhogy csak a vékony, könnyű wokomat szoktam elvinni.
Hát nálunk egyáltalán nincs, zalára nem jellemző, Alfödön van, de itt a nyugati határszélen egyáltalán nincs. Életemben egyszer ettem birkapörköltet, azt is Eger mellett.
Bizony, Görögországban csak picivel fizettünk többet 2015-ben egy éjszakára, mint amennyit 2009-ben itthon, SZékelyföldön fizettünk. :O Itt fizettünk 40 Eurót, Görögországban meg 45-öt. Pont ez a legbosszantóbb, hogy hiába van tengerpartunk, vagy sok más szép helyünk, ha akkora árat kell fizetni néhány napért, hogy abból kijönne egy külföldi nyaralás is. :(
VálaszTörlés