Mogyoróvajas
csokoládétorta
Hozzávalók
az alaphoz: 20 dkg zabpehely, 5 dkg mogyoróvaj, 1 evőkanál méz, 1,5 dl forró
víz;
a
krémhez: 40 dkg mascarpone, 40 dkg kókusztej (1 konzerv), 20 dkg magas
kakaótartalmú csokoládé, 7-8 dkg porcukor, 15 g zselatinpor, 50 ml víz;
a
tetejére: 15 dkg mogyoróvaj, 10 dkg mascarpone, 2 evőkanál méz, 2-3 evőkanál
tejszín.
a
díszítéshez: csokoládéval bevont mogyoró, fehér tojáscukorka.
Elkészítése:
A zabpelyhet késes aprítóban durvára daráljuk, majd hozzáadjuk a többi
hozzávalót, és a vizet folyamatosan adagolva, kézi mixerrel összeálló masszává
dolgozzuk. Egy tortaformát kibélelünk háztartási fóliával, a zabpelyhes masszát
egyenletes rétegben belenyomkodjuk, és hűtőbe tesszük dermedni. A krémhez a
vízbe beáztatjuk a zselatinport. A mascarponét és kb. 30 dkg-ot a kókusztej
sűrűjéből simára kavarunk a porcukorral. A csokoládét apróra tördeljük,
hozzáadjuk a maradék kókusztejet, és mikróban kb. 3x 30 másodperc alatt
összeolvasztjuk, megkavarva minden félperc után. A beáztatott zselatint nagyon
kicsi lángon fölolvasztjuk, elkeverjük kevés mascarponés krémmel, majd az
olvasztott csokoládéval együtt óvatosan beledolgozzuk a krémbe. Ráöntjük a
hűtőből kivett tortalapra, szépen elsimítjuk, és visszatesszük a hűtőbe teljes dermedésig. Amikor a csokoládés
krém megdermedt, rákenjük a mogyoróvajas krémet, és visszatesszük a hűtőbe.
Ehhez a mogyoróvajat 10-15 másodpercig melegítjük a mikróban, majd simára
keverjük a mascarponéval és a mézzel. Ha szükséges, néhány evőkanálnyi
tejszínnel tesszük jó kenhetővé. Tálalás előtt a tortát kiborítjuk a formából,
lehúzzuk róla a fóliát, és tortatálra borítjuk vissza. Tojáscukorkákkal
díszítjük.
Csábítóan szép torta :-) Boldog ünnepet Neked és egész családodnak! A lányoknak pedig sok locsolót :-)
VálaszTörlés