2017. május 14., vasárnap

Diós-levendulás tortácskák citrommázzal

Egy másik, diszkréten levendulás sütemény. Nagyon finom volt.


Diós-levendulás tortácskák citrommázzal

Hozzávalók a tésztához: 5 tojás, 1 csipet só, 5 csapott evőkanál cukor, 7 evőkanál liszt, 10 dkg nem túl finomra őrölt dióbél, ½ teáskanál sütőpor, 1 csapott evőkanál morzsolt levendulavirág;
a krémhez: 25 dkg mascarpone, 2 dl habtejszín, porcukor ízlés szerint;
a mázhoz: 10 dkg porcukor, 4 evőkanál citromlé, esetleg pici ételfesték, kevés levendulavirág.


Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval meg cukorral, majd óvatosan kavarva rendre beledolgozzuk a tojássárgáját, a sütőporos lisztet, a dióbelet meg a levendulát. Sütőpapíros tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, 6-7 cm-es fánkszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. A krémhez a habtejszínt keményre verjük 1-2 evőkanál porcukorral, majd simára dolgozzuk a mascarponéval. Két-két köröcskét bőven megtöltünk krémmel, és letakarva hagyjuk néhány órát összeérni. Ezután a máz hozzávalóit simára keverjük, rácsorgatjuk a tortácskákra, megszórjuk kevés levendulavirággal és tálaljuk. Citromfűvel is díszíthetjük. 

EK - 2017/6


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése