Ha lúd, legyen kövér... Palacsinta kétféle krémmel, tortának összerakva. Nagyon kiadós, sok személyre elegendő.
Háztető-palacsintatorta
(Meggyes,
ordakrémes palacsinta)
Hozzávalók 8-10
személyre: 35 dkg liszt, 2 csipet só, 3 kisebb tojás, 3 dl tej, 2 evőkanál +
egy kevés olaj, 7,5-8 dl víz;
a meggyes
krémhez: 50 dkg kimagozott meggy, 3 tasak vaníliás cukor, 2-3 evőkanál cukor,
1-2 evőkanál citromlé, 2 tasak vaníliaízű pudingpor, 7 dl víz;
az ordás krémhez:
50 dkg orda, 2-3 evőkanál cukor, 2 dl habtejszín, tej.
Elkészítése: A
palacsintatészta hozzávalóiból sima masszát keverünk. A vízből meghagyunk 1-1,5
dl-t, amit aztán fokozatosan adagolunk sütés közben, mert az állás során a
massza még keményedik. Ha szükséges (függ a liszt milyenségétől), ennél több
vizet is lehet használni. A masszából olajjal vékonyan megkent serpenyőben 22-25
hígpalacsintát sütünk. A meggyes krémhez a gyümölcsöt főni tesszük 3 dl vízben,
hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot meg a citromlevet, és kb. 10 percig
főzzük. A pudingport simára keverjük a maradék vízzel, és állandó kavarás
mellett hozzáöntjük a meggyhez. Tovább kavargatva jól kiforraljuk, míg a massza
jó sűrű nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni. A másik krémhez az ordát
összetörjük, majd kézi mixerrel keverve hozzáadjuk a cukrot, illetve fokozatosan
adagolva hozzáöntjük a habtejszínt. Miután ezt beledolgoztuk, tejet öntünk
kicsinként hozzá mindaddig, amíg a krém sima, habos, kenhető nem lesz. A
meggyes krémet elosztjuk 20 felé, és megtöltünk vele 20 palacsintát vigyázva,
hogy szép vékonyra, szorosra csavarjuk. A tekercseket piramisszerűen
összerakjuk a krémmel. 4 tekercset tálcára helyezünk egymás mellé, lekenjük
ordakrémmel, majd a közepére ráhelyezünk 3 tekercset, majd kettőt , végül pedig
egyet úgy, hogy mindegyik réteget lekenjük a krémmel, illetve az oldalait is
bevonjuk. Leterítjük 1-2 megmaradt palacsintával, kézzel szépen rásimítjuk,
majd lefóliázva néhány órára hűtőbe tesszük dermedni. A műveletet megismételjük
a maradék palacsintatekerccsel és krémmel is. Másnap tálaláskor éles késsel
kétujjnyi vastag szeleteket vágunk.
Megjegyzés: Meggy
helyett bármilyen idénygyümölcsből készíthetjük a krémet, illetve orda helyett
ricotta is használható. Ricotta esetén azonban vigyázni kell, mert más az
állaga, nem kell annyi tejszín és tej a krémhez. Ha nem jutunk hozzá egyikhez
sem, tehéntúróval vagy mascarponéval is elkészíthetjük.
PAL - 2017
PAL - 2017
Finom lehetett a meggyes ordás töltelékkel, és nem utolsósorban nagyon mutatós is lett :-)
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! :)
VálaszTörlés