Még egy egreses recept, de ezúttal leves.
Anyósomnál ettem először ilyen levest, és bevallom, amikor hallottam, hogy mit készül főzni, elment a kedvem az ebédtől. Persze, inkább vállaltam volna, hogy levágják a nyelvemet, mintem bármit is mondtam volna, így aztán szépen elkészült a leves, és asztalhoz ültünk. Sem a férjemnek, sem apósomnak nem volt kivetnivalója, sőt, lelkesedéssel fogadták, így aztán gondoltam, mégsem lehet rossz. És hát mi az hogy? Nemhoyg rossz nem volt, hanem isteni finom volt. Az egres csak megsavanyította a levest, nem lett attól gyümölcsleves. :) Azóta évente legalább egyszer én is elkészítem, ilyenkor, amikor az egres még nincs megérve rendesen.
Zöldségleves egressel savanyítva
Hozzávalók 4-5 személyre: 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér (elhagyható), 2 újhagyma zöldjével együtt, 15 dkg nem túl érett egres, 1 tojás, 2 dl tejföl vagy görög joghurt, 2-3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, olaj, só, esetleg valamilyen aprított zöld (petrezselyem vagy bazsalikom).
Elkészítése: 2-3 evőkanálnyi olajon megdinszteljük a kockára vágott sárgarépát meg petrezselyemgyökeret. illetve az újhagyma felkarikázott fehér részét, majd felöntjük kb. 2 liter vízzel, megsózzuk, és addig főzzük, míg a zöldség majdnem puha lesz. Ekkor beletesszük az újhagyma zöldjét és a megtisztított egrest, és 2-3 percig főzzük tovább. Ezalatt a tojást szétvélasztjuk, a sárgáját simára keverjük a tejföllel, a fehérjét meg a liszttel és 1 csipet sóval. A lisztes masszát deszkára simítjuk, és késsel vékony csíkokat húzunk belőle a fővő levesbe. Mikor a nokedlik feljöttek a leves felszínére, az edényt félrevesszük, és belekeverjük a kevés forró lével felengedett tejfölös tojást. Elkeverjük, és tálaljuk is. Ha szeretnénk, megszórhatjuk valamilyen aprított zöldfűszerrel.
Megjegyzés: Anyósom úgy szokta, hogy először megfőz egy jó húsos csontot, és annak a levével önti fel a levest, a húst pedig vagy beleteszi a levesbe, vagy utána kínálja második fogásként valamilyen körettel.
KAL - 2018
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése