Vagy cataif-nak is nevezik, de bármi legyen a neve, egy mennyei finomság. Sok lesz belőle, kiadós, ám annál hamarabb fogy.
Atayef, az arab
palacsinta
Hozzávalók 35-40
darabhoz: 30 dkg liszt, 7 dkg búzadara, ½ mokkáskanál só, 1 evőkanál cukor, 1
teáskanál sütőpor, ½ teáskanál szárított élesztő, ½ teáskanál őrölt kardamom, 2
evőkanál olaj, 6 dl meleg víz;
a krémhez: 40 dkg mascarpone (ricotta vagy tehéntúró), 2-3 evőkanál porcukor, 1-2 tasak vaníliás
cukor, ½ - ½ teáskanál őrölt kardamom és fahéj;
továbbá: 10 dkg
őrölt pisztácia, 1,5 dl víz, 2 evőkanál méz, citromlé.
Elkészítése: Összevegyítjük a száraz alapanyagokat, majd
hozzáadjuk az olajat, illetve fokozatosan a meleg vizet, és sima masszává
keverjük. Letakarjuk, és legalább 20-25 percig pihenni hagyjuk. Ezalatt
elkészítjük a krémet, amihez a hozzávalókat simára keverjük. Elkészítjük a
szirupot is a vízből, a mézből, illetve ízlés szerinti citromléből. Amikor a
pihentetési idő lejárt, nagyon vékonyan olajozott serpenyőbe 9-10 cm átmérőjű
köröket öntünk a masszából, és közepes lángon addig sütjük őket, míg az aljuk
aranybarna nem lesz, a tetejük pedig szép buborékos-lyukacsos. Nem kell
megfordítani a palacsintákat, csupán addig sütjük, míg a nyers tészta meg nem
szilárdul a tetején. Ekkor tányérra szedjük, egy másik adagot teszünk sülni, és
amíg az sül, az elkészült palacsintákat összehajtjuk úgy, hogy a széleket
egymáshoz illesztjük, és kb. a közepéig ujjbegyeinkkel összecsípve jól
összeragasztjuk. Így hagyjuk kihűlni. Miután az összes megsült és kihűlt,
megtöltjük 1-1 teáskanálnyi krémmel, majd a krémes részt őrölt pisztáciába
mártjuk. Tálaláskor mézes sziruppal leöntve kínáljuk.
Megjegyzés: Ha
túrót vagy ricottát használunk, kevés joghurttal vagy tejföllel, esetleg
tejszínnel lazíthatjuk, összeállíthatjuk a krémet.
PAL - 2017.
Meg fogom csinálni, köszi! :) Istenien néz ki...
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik, Kriszti! :)
VálaszTörlésMeglátod, nagyon finom lesz: :)