Ez a recept Turós Lukács Lányok, asszonyok szakácskönyve című könyvében jelent meg, és egyszerűsége ellenére is egy ínycsiklandó, látványos étel, amely akár vendégvárásra is alkalmas. Hidegen, melegen egyaránt finom.
Főzelékpuding
Hozzávalók 4-6
személyre: 8 dkg vaj, 10 dkg liszt, 2 dl tej, 4 tojás, 20-20 dkg karfiol,
sárgarépa, zöldbab és gomba, 2 evőkanál búzadara, só, bors, olaj,; továbbá:
vaj, zsemlemorzsa, 5 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A
zöldségeket megmossuk, a karfiolt pici rózsákra daraboljuk, a sárgarépát kis
kockákra vágjuk, a zöldbabot apróra tördeljük, a gombát pedig szintén
felkockázzuk. A zöldségeket enyhén sós vízben megfőzzük (a sárgarépát és a
zöldbabot együtt is lehet), a gombát kevés olajon megdinszteljük. A vajból és a
lisztből rántást készítünk, felengedjük a tejjel, és sűrűre főzzük. Miután
kihűlt, egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját, majd a leszűrt és kihűlt
zöldségeket, illetve gombát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a
búzadarával együtt lazán beleforgatjuk a zöldséges masszába. Puding- vagy kuglófformát
kikenünk vajjal, illetve megszórunk morzsával, belesimítjuk a masszát, és kétujjnyi
vízbe állítva a formát, 170-180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Óvatosan kiborítjuk a formából, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk
reszelt sajttal. Előételként vagy feltétként kínáljuk, esetleg valamilyen
tejfölös-fűszeres hideg mártással.
EK - 2017/9.
EK - 2017/9.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése