Egy hagyományos, már-már elfeledett sütemény.
Erdélyi málé
Hozzávalók: 1,25 liter tej, 10 dkg cukor, 2 csipet só, 2
tojás, 5 dkg vaj, 1 teáskanál sütőpor, 30-35 dkg kukoricaliszt (finom szemcséjű
kukoricadara), 2 tasak vaníliás cukor; továbbá: vaj, liszt, porcukor.
Elkészítése: Egy tálba öntjük a jól meglangyosított tejet,
hozzáadjuk a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a vajat és a felvert tojást,
majd belekeverjük a sütőporral elvegyített kukoricalisztet. Állni hagyjuk kb. 1
órát, miközben néha átkavarjuk, majd a masszát sütőpapírral bélelt, vajjal jól
megkent és liszttel megszórt közepes méretű tepsibe öntjük. 180 fokra
előmelegített sütőben – de ha túlságosan pirulna, kissé csökkentve a hőt –
45-50 perc alatt készre sütjük. Langyosan a legfinomabb. Kínálhatjuk önmagában,
ízesített tejföllel, vagy valamilyen finom, savanykás lekvárral.
Megjegyzés: Tej helyett hígabb joghurttal vagy aludttejjel is készíthető.
KT - 2017/9
BA - 2018/3
KT - 2017/9
BA - 2018/3
Köszönöm szépen!
VálaszTörlésAz adag nem lehet jó. 1,25 lt tej? A tej kivált a süti tetejére.
VálaszTörlésKedves Filona, jó az adag, olyannak kell lennie, mert sülés közben a kukorica mind felszívja a tejes folyadékot. Az igaz,hogy a teteje krémesebb szokott maradni, mint az alja, de rájöttem, hogy sütés közben egyszer fel kell kavarni, hogy egyenletesebben oszoljon el a folyadék.
VálaszTörlésSajnálom, hogy csak most vettem észre a hozzászólást (mint látszik, már nem írom a blogot), de remélem, mégis jó lett végül az eredmény. :) Minden jót kívánok.
Azt szeretném kérdezni hogy tej helyett mennyi joghurtot kell beletenni mert régebb azzal sütötte nagymamám úgymond savanyú tejjel.
VálaszTörlésKedves Névtelen! Ha jó híg a joghurt/savanyú tej, akkor majdnem ugyanannyit, mint tejből. Ha sűrű, akkor kevesebb kell, de hígítani kel további tejjel vagy vízzel.
VálaszTörlésAz amerikai cornbread egy csésze folyékony yoghurt-al, két tojással, sütőporral, mézzel, cukorral és fél csésze vajjal készül amit 1 csésze fehélliszttel és 1 csésze kukuricaliszttel keverünk össze.
VálaszTörlés