Újházi-leves
Hozzávalók (6-8 személyre): egy 2 kg-os tyúk vagy kakas, 2-3
sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, 5 dkg karalábé, 1
zöldpaprika, 1 hagyma, 15 dkg gomba, 20 dkg zöldborsó, só, bors, friss gyömbér,
cérnametélt, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A konyhakész tyúkot főni tesszük annyi hideg
vízben, amennyi jól ellepi. Lehabozzuk, majd csökkentjük a lángot, hogy
gyengén, egyenletesen főjön. Félóra múlva beletesszük az egészben hagyott,
behasított sárgarépát,
petrezselyemgyökeret, zellert és karalábét, meg az egészben hagyott hagymát és
paprikát, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, reszelt gyömbérrel. Amíg
a leves fő, külön edényekben megfőzzük a zöldborsót meg a gombát, és leszűrjük.
A metéltet is kifőzzük. Amikor minden megpuhult, a húst és a zöldségeket
kiemeljük, a levest pedig sűrű szitán átszűrjük. A húst feldaraboljuk, a
sárgarépát meg a zellert gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A tányérokban
szétosztjuk a húst, a tésztát, a zöldségeket, a gombát meg a zöldborsót,
rámerjük a forró levest, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
Megjegyzés: Az eredeti receptben karfiol és spárga is
szerepel, aki szeretné, ilyet is adhat hozzá, szintén külön-külön megfőzve. Az
eredeti receptben pedig úgy szerepel, hogy a külön főtt zöldségek főzőlevét
hozzáöntik a leveshez, én viszont nem így készítettem.
FF - 2017/9
Kérnék most egy tányérral, Edith, ha lehetne.... Bárcsak lehetne... :)
VálaszTörlés