Egy isteni palacsintatorta... Alig lehet abbahagyni.
Palacsintatorta
karamellkrémmel
Hozzávalók a
palacsintához: 40 dkg liszt, 2 tojás, 1 csipet só, 4 dl tej, 8 dl víz, 3
evőkanál olaj;
továbbá: 20 dkg
cukor, 5 dl tejszín, 5 dkg + 1 teáskanál vaj, néhány tejkaramella-cukorka
(elhagyható).
Elkészítése: A palacsinta hozzávalóiból sima tésztát
keverünk, majd enyhén olajozott serpenyőben megsütjük. Miután a palacsinták
megsültek, egyenként harmonikaszerűen behajtogatjuk (kb. kétujjnyi szélesek
legyenek). Az így nyert palacsintacsíkokat vajjal kikent pitesütő formába
helyezzük úgy, hogy a sütőforma közepére helyezzük az első „harmonikát”, és
élére állítva csigaszerűen feltekerjük. Az újabb behajtogatott palacsintákat az
előző végéhez illesztjük, és így folytatjuk a műveletet, amíg a forma meg nem
telik. A krémhez a cukrot világosra karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat,
elkeverjük, és felöntjük a tejszínnel. Addig forraljuk kevergetve, amíg a a
karamell teljesen fel nem oldódik, majd beledobunk néhány összedarabolt
karamellcukorkát az intenzívebb íz érdekében, és hagyjuk feloldódni benne. Az
elkészült, enyhén besűrűsödött karamellt ezután rálocsoljuk a formában lévő
palacsintákra. Egy villával kissé segíthetünk is, hogy a karamell jól befolyjon
a palacsintaredőkbe. Ezután a formát 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk
20-25 percre, majd miután langyosra hűlt, tortaszerűen szeletelve tálaljuk.
PAL - 2017
PAL - 2017
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése