Gombás
csülöktokány
Hozzávalók 4
személyre: egy kb. 1,3 kg-os konyhakész sertéscsülök, 1 evőkanál só, ½
teáskanál őrölt bors, 3-4 babérlevél, 3-4 kisebb hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 1
kis csokor szárított zellerzöld, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál fehérborecet;
továbbá: 3
hagyma, 5 cikk fokhagyma, 50 dkg csiperkegomba, 2 teáskanál pirospaprika, só,
bors, 2-3 evőkanál paradicsomsűrítmény, petrezselyemzöld, olaj.
Elkészítése: A csülköt felöntjük annyi hideg vízzel,
amennyi jól ellepi, mellédobjuk a fűszereket, a hámozatlan, jól megmosott
hagymát, illetve fokhagymacikkeket, a cukrot meg az ecetet, és teljesen puhára
főzzük. A másik hagymát és fokhagymát meghámozzuk, illetve finomra aprítjuk, és
kevés olajon megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kevés
vízzel, majd beletesszük a negyedelt vagy felszeletelt gombát,
sózzuk-borsozzuk, és addig pároljuk, amíg a gomba el nem készül. Hozzáadjuk a
paradicsomsűrítményt, beletesszük a kicsontozott, feldarabolt csülköt, ha kell,
utánaízesítünk, illetve kevés vizet is öntünk még alá, hogy kellően szaftos
legyen, és jól összerotyogtatjuk. Aprított petrezselyemmel megszórva kínáljuk
kenyérrel vagy tetszés szerinti körettel.
KT - 2017/11
KT - 2017/11
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése