Egyszerű, de mutatós...
Karácsonyi torta
Hozzávalók egy
20-24 cm-es formához: 20 dkg puha vaj, 10-15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor,
1-2 evőkanál melasz (elhagyható), 3 tojás, 20 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor,
1-2 teáskanál fahéj, 2 alma, 10-10 dkg mazsola, aszalt vörös áfonya, illetve
kandírozott citrom-, lime- és narancshéj vegyesen, kevés vaj;
a krémhez: 2 dl
habtejszín, 15 dkg mascarpone, 1 teáskanál vaníliakivonat, 1-2 evőkanál
porcukor;
a díszítéshez: 1
narancs, 1 lime, ½ gránátalma, 1 marék fagyasztott áfonya, néhány magyal- vagy
babérlevél, 1 tojásfehérje, finom szemcséjű kristálycukor.
Elkészítése: A kiengedett áfonya, a jól megtörölgetett
gránátalmamagok egy részét, illetve a felhasznált leveleket megkenjük
tojásfehérjével, majd kristálycukorba forgatjuk. Sütőpapírra helyezzük, és 40
fokos sütőben, légkeveréssel kb. félóra alatt jól megszárítjuk. A tésztához a
vajat habosra kavarjuk a cukorral, a vaníliás cukorral és a melasszal, majd
egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját is. Ezután felváltva hozzáadjuk a
sütőporral meg a fahéjjal összeszitált lisztet, valamint a tojásfehérjéből vert
kemény habot, és jól elkavarjuk. Beledolgozzuk a héjastól lereszelt almát,
végül pedig lazán beleforgatjuk az aszalt és kandírozott gyümölcsöket.
Sütőpapírral bélelt, vajjal megkent formába simítjuk, és 20 percre 180 fokos
sütőbe toljuk. Ezután a hőt 160 fokra csökkentjük, és további 30-40 perc alatt
megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tortatálra helyezzük, és
kidíszítjük. A habtejszínt keményre verjük a porcukorral, majd óvatosan
beleforgatjuk a mascarponét és a vaníliakivonatot. Kissé rusztikusan a torta
tetejére halmozzuk, kidíszítjük a felvágott-felszeletelt citrusokkal, a cukorba
forgatott, illetve natúran hagyott gránátalmával és áfonyával, valamint a
cukrozott levelekkel. Ha szeretnénk, a tortát piros szalaggal is átköthetjük.
Megjegyzés: Ha
magasabb tortát szeretnénk, kisebb átmérőjű formában kell sütni, ebben az
esetben viszont meglehet, hogy több időre van szükség a sütéshez. Mindenképpen tűpróbát
kell végezni. A bogyós gyümölcsöket úgy „kenhetjük meg” legkönnyebben a
tojásfehérjével, hogy beletesszük a fehérjébe, egy villa segítségével rendre
kiemeljük őket, és a villáról kézzel (hogy ne maradjun rajtuk túl sok fehérje)
óvatosan átrakjuk a cukorba.
EK - 2017/12.
EK - 2017/12.
VálaszTörlésKedves Edit!
Nagyon tetszik a recepted, csak írd meg légy szíves, hány tojás kell
bele.
Köszönettel: Katalin
Boldog új évet kívánok!
Hűha, ezt bizony, nem vettem észre! Kedves Katalin nagyon köszönöm az észrevételt, azonnal nézem a jegyzeteimet, mert csak véletlenül maradt ki, amikor megírtam a receptet...
VálaszTörlés