2017. december 20., szerda

Karácsonyi torta

Egyszerű, de mutatós...


Karácsonyi torta

Hozzávalók egy 20-24 cm-es formához: 20 dkg puha vaj, 10-15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1-2 evőkanál melasz (elhagyható), 3 tojás, 20 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 1-2 teáskanál fahéj, 2 alma, 10-10 dkg mazsola, aszalt vörös áfonya, illetve kandírozott citrom-, lime- és narancshéj vegyesen, kevés vaj;
a krémhez: 2 dl habtejszín, 15 dkg mascarpone, 1 teáskanál vaníliakivonat, 1-2 evőkanál porcukor;
a díszítéshez: 1 narancs, 1 lime, ½ gránátalma, 1 marék fagyasztott áfonya, néhány magyal- vagy babérlevél, 1 tojásfehérje, finom szemcséjű kristálycukor.

Elkészítése:  A kiengedett áfonya, a jól megtörölgetett gránátalmamagok egy részét, illetve a felhasznált leveleket megkenjük tojásfehérjével, majd kristálycukorba forgatjuk. Sütőpapírra helyezzük, és 40 fokos sütőben, légkeveréssel kb. félóra alatt jól megszárítjuk. A tésztához a vajat habosra kavarjuk a cukorral, a vaníliás cukorral és a melasszal, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját is. Ezután felváltva hozzáadjuk a sütőporral meg a fahéjjal összeszitált lisztet, valamint a tojásfehérjéből vert kemény habot, és jól elkavarjuk. Beledolgozzuk a héjastól lereszelt almát, végül pedig lazán beleforgatjuk az aszalt és kandírozott gyümölcsöket. Sütőpapírral bélelt, vajjal megkent formába simítjuk, és 20 percre 180 fokos sütőbe toljuk. Ezután a hőt 160 fokra csökkentjük, és további 30-40 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tortatálra helyezzük, és kidíszítjük. A habtejszínt keményre verjük a porcukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a mascarponét és a vaníliakivonatot. Kissé rusztikusan a torta tetejére halmozzuk, kidíszítjük a felvágott-felszeletelt citrusokkal, a cukorba forgatott, illetve natúran hagyott gránátalmával és áfonyával, valamint a cukrozott levelekkel. Ha szeretnénk, a tortát piros szalaggal is átköthetjük.

Megjegyzés: Ha magasabb tortát szeretnénk, kisebb átmérőjű formában kell sütni, ebben az esetben viszont meglehet, hogy több időre van szükség a sütéshez. Mindenképpen tűpróbát kell végezni. A bogyós gyümölcsöket úgy „kenhetjük meg” legkönnyebben a tojásfehérjével, hogy beletesszük a fehérjébe, egy villa segítségével rendre kiemeljük őket, és a villáról kézzel (hogy ne maradjun rajtuk túl sok fehérje) óvatosan átrakjuk a cukorba.

EK - 2017/12.



2 megjegyzés:

Ismeretlen írta...


Kedves Edit!

Nagyon tetszik a recepted, csak írd meg légy szíves, hány tojás kell
bele.

Köszönettel: Katalin

Boldog új évet kívánok!

sedith írta...

Hűha, ezt bizony, nem vettem észre! Kedves Katalin nagyon köszönöm az észrevételt, azonnal nézem a jegyzeteimet, mert csak véletlenül maradt ki, amikor megírtam a receptet...

Related Posts with Thumbnails

2017. december 20., szerda

Karácsonyi torta

Egyszerű, de mutatós...


Karácsonyi torta

Hozzávalók egy 20-24 cm-es formához: 20 dkg puha vaj, 10-15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1-2 evőkanál melasz (elhagyható), 3 tojás, 20 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 1-2 teáskanál fahéj, 2 alma, 10-10 dkg mazsola, aszalt vörös áfonya, illetve kandírozott citrom-, lime- és narancshéj vegyesen, kevés vaj;
a krémhez: 2 dl habtejszín, 15 dkg mascarpone, 1 teáskanál vaníliakivonat, 1-2 evőkanál porcukor;
a díszítéshez: 1 narancs, 1 lime, ½ gránátalma, 1 marék fagyasztott áfonya, néhány magyal- vagy babérlevél, 1 tojásfehérje, finom szemcséjű kristálycukor.

Elkészítése:  A kiengedett áfonya, a jól megtörölgetett gránátalmamagok egy részét, illetve a felhasznált leveleket megkenjük tojásfehérjével, majd kristálycukorba forgatjuk. Sütőpapírra helyezzük, és 40 fokos sütőben, légkeveréssel kb. félóra alatt jól megszárítjuk. A tésztához a vajat habosra kavarjuk a cukorral, a vaníliás cukorral és a melasszal, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját is. Ezután felváltva hozzáadjuk a sütőporral meg a fahéjjal összeszitált lisztet, valamint a tojásfehérjéből vert kemény habot, és jól elkavarjuk. Beledolgozzuk a héjastól lereszelt almát, végül pedig lazán beleforgatjuk az aszalt és kandírozott gyümölcsöket. Sütőpapírral bélelt, vajjal megkent formába simítjuk, és 20 percre 180 fokos sütőbe toljuk. Ezután a hőt 160 fokra csökkentjük, és további 30-40 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tortatálra helyezzük, és kidíszítjük. A habtejszínt keményre verjük a porcukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a mascarponét és a vaníliakivonatot. Kissé rusztikusan a torta tetejére halmozzuk, kidíszítjük a felvágott-felszeletelt citrusokkal, a cukorba forgatott, illetve natúran hagyott gránátalmával és áfonyával, valamint a cukrozott levelekkel. Ha szeretnénk, a tortát piros szalaggal is átköthetjük.

Megjegyzés: Ha magasabb tortát szeretnénk, kisebb átmérőjű formában kell sütni, ebben az esetben viszont meglehet, hogy több időre van szükség a sütéshez. Mindenképpen tűpróbát kell végezni. A bogyós gyümölcsöket úgy „kenhetjük meg” legkönnyebben a tojásfehérjével, hogy beletesszük a fehérjébe, egy villa segítségével rendre kiemeljük őket, és a villáról kézzel (hogy ne maradjun rajtuk túl sok fehérje) óvatosan átrakjuk a cukorba.

EK - 2017/12.



2 megjegyzés:

Ismeretlen írta...


Kedves Edit!

Nagyon tetszik a recepted, csak írd meg légy szíves, hány tojás kell
bele.

Köszönettel: Katalin

Boldog új évet kívánok!

sedith írta...

Hűha, ezt bizony, nem vettem észre! Kedves Katalin nagyon köszönöm az észrevételt, azonnal nézem a jegyzeteimet, mert csak véletlenül maradt ki, amikor megírtam a receptet...