A második az ehető díszek kategóriájában....
Mézeskalácsdíszek
Hozzávalók: 10
dkg méz, 10 dkg margarin, 1 púpozott evőkanál mézeskalácsfűszer, 1 tojás, 10
dkg cukor, 35 dkg liszt, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál
almaecet vagy citromlé, pici só;
a díszítéshez:
bolti íróka vagy 1 tojásfehérje, 18-20 dkg finom szemcséjű porcukor, 1
teáskanál citromlé, pici só, ételfesték.
Elkészítése: A mézet összeolvasztjuk a margarinnal, majd
belekavarjuk a fűszert, és félretesszük. A tojást addig verjük a cukorral, míg
jó habos nem lesz, illetve a cukorszemcsék fel nem oldódnak. A lisztet kimérjük,
hozzáadjuk a sót meg az ecettel leoltott szódabikarbónát, majd hozzáöntjük a
mézes keveréket, valamint a habos tojást. Összekeverjük, végül kézzel jól
összegyúrjuk. A masszának eléggé lágynak kell lennie. Fóliába csomagoljuk, és
legalább fél órára, de akár több időre is félretesszük pihenni (nem muszáj
hidegbe tenni). Sütés előtt a tésztát átgyúrjuk, majd liszttel megszórt
felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk,
mindegyik formába lyukat fúrunk egy szívószál segítségével, majd sütőpapíros
tepsire helyezve 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Miután a
pogácsák kihűltek, bolti írókával vagy natúr, illetve színezett házi tojáshabbal
tetszés szerint kidíszítjük. A habhoz a tojásfehérjét keményre verjük a sóval,
majd kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, miközben folyamatosan verjük.
Végül a citromlevet is belekavarjuk, tetszés szerint megszínezzük, és
műanyagzacskóba töltve, a zacskó sarkára pici lyukat vágva tetszés szerint
„megírjuk”.
EK - 2017/12.
EK - 2017/12.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése