Bár a családok nagyrésze levágta már karácsony előtt a disznót, biztos van, akinél még ezután kerül sor rá. Ha valaki a szokásos családi recept szerint készülő kolbász mellett kipróbálna kicsiben valami mást is, annak itt van a következő recept, illetve majd egy másik is. Nálunk nagyon ízlett mindenkinek. Én úgy szoktam kolbászt készíteni, hogy egy részét disznóhússal keverem, de csinálok disznómenteset is. Olyankor marha- és csirkehúst keverek liba- vagy kacsahájjal. A végeredmény számunkra tökéletes szokott lenni. :)
Citromos-csomboros
kolbász
Hozzávalók: 2,5
kg vegyes hús (sertés, marha), 50 dkg szalonnaháj, 3-4 kezeletlen citrom
reszelt héja, 2-3 evőkanál morzsolt, szitált csombor, só, bors ízlés szerint,
kevés forró víz, sertésbél.
Elkészítése: A kétféle húst jó apróra daráljuk, a szalonnahájat
viszont a nagy lyukú tárcsán nyomjuk át. A citromok héját finomra reszeljük,
majd deszkára téve késsel is összeaprítjuk még kissé. Hozzáadjuk a húshoz a
szitált csomborral együtt, sót és borsot is szórunk rá, majd a forró vizet
kicsinként adagolva jól összegyúrjuk-dagasztjuk. Ezután sertésbélbe töltjük, a kolbászt megszurkáljuk, megmossuk, és szikkadni hagyjuk. Frissen is fogyasztható
grillkolbászként, de felfüstölve is nagyon finom.
ÉÍ - 2017/TÉL
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése