2018. január 9., kedd

Illatos kolbász sok fűszerrel

Ez az egyik legfinomabb kolbász lett, amit valaha készítettünk. Úgy voltam vele, hogy most az egyszer "ereszdelahajamat" lesz, hiszen "otthon" mindig csak a klasszikus só-bors-paprika-fokhagyma négyes jöhetett szóba ízesítésként, és bár az ilyen kolbász is nagyon finom, én újabb ízesítéseket is szeretek kipróbálni. 
Ami pedig a fűszerezési módot illeti, tavalyelőtt egy kolbásztöltő fesztiválon láttam, hogy a húst darabolják, fűszerezik, állni hagyják, majd azután darálják és töltik, így én is bevetettem ezt a módszert. A fűszerek már frissen is jobban átjárják így a kolbászt, jobban "belőhető", hogy mi hiányzik még belőle. Ez a szép füstölés pedig sógornőmnek köszönhető, ő a családban a "füstölő-szakember", mindig rábízzuk a dolgot, és még sosem jártunk rosszul :) 


Illatos kolbász sok fűszerrel

Hozzávalók: 4 kg sertéshús, 1 kg szalonnaháj, 4-5 evőkanál fűszerkeverék, 2-3 evőkanál pirospaprika, ½ teáskanál őrölt szegfűbors, só, bors;
a fűszerkeverékhez: őrölt koriander, gyömbérpor, morzsolt kakukkfű tetszés szerinti arányban.
továbbá: sertésbél.


Elkészítése:  A húst nagyobb, a hájat kisebb kockákra vágjuk, majd rétegenként rászórjuk a sót, a borsot meg az elvegyített fűszereket, és kézzel alaposan összeforgatjuk. Hideg helyre tesszük, és néha átforgatva egy éjszakán át érleljük. Másnap nagyobb lyukú tárcsán átdaráljuk, jól összedagasztjuk – ha kell kevés forró vízzel puhíthatjuk -, illetve ízlés szerint utánaízesítünk. Bélbe töltjük, a kolbászokat átmossuk, majd felakasztva hagyjuk szikkadni. Frissen vagy füstölve fogyasztjuk.  

ÉÍ - 2017/TÉL


1 megjegyzés: