Ez az egyik legfinomabb kolbász lett, amit valaha készítettünk. Úgy voltam vele, hogy most az egyszer "ereszdelahajamat" lesz, hiszen "otthon" mindig csak a klasszikus só-bors-paprika-fokhagyma négyes jöhetett szóba ízesítésként, és bár az ilyen kolbász is nagyon finom, én újabb ízesítéseket is szeretek kipróbálni.
Ami pedig a fűszerezési módot illeti, tavalyelőtt egy kolbásztöltő fesztiválon láttam, hogy a húst darabolják, fűszerezik, állni hagyják, majd azután darálják és töltik, így én is bevetettem ezt a módszert. A fűszerek már frissen is jobban átjárják így a kolbászt, jobban "belőhető", hogy mi hiányzik még belőle. Ez a szép füstölés pedig sógornőmnek köszönhető, ő a családban a "füstölő-szakember", mindig rábízzuk a dolgot, és még sosem jártunk rosszul :)
Illatos kolbász
sok fűszerrel
Hozzávalók: 4 kg
sertéshús, 1 kg szalonnaháj, 4-5 evőkanál fűszerkeverék, 2-3 evőkanál
pirospaprika, ½ teáskanál őrölt szegfűbors, só, bors;
a
fűszerkeverékhez: őrölt koriander, gyömbérpor, morzsolt kakukkfű tetszés szerinti
arányban.
továbbá:
sertésbél.
Elkészítése: A húst nagyobb, a hájat kisebb kockákra
vágjuk, majd rétegenként rászórjuk a sót, a borsot meg az elvegyített
fűszereket, és kézzel alaposan összeforgatjuk. Hideg helyre tesszük, és néha
átforgatva egy éjszakán át érleljük. Másnap nagyobb lyukú tárcsán átdaráljuk,
jól összedagasztjuk – ha kell kevés forró vízzel puhíthatjuk -, illetve ízlés
szerint utánaízesítünk. Bélbe töltjük, a kolbászokat átmossuk, majd felakasztva
hagyjuk szikkadni. Frissen vagy füstölve fogyasztjuk.
ÉÍ - 2017/TÉL
azert ezt megkostolnam Edith kedves!
VálaszTörlés