2018. január 23., kedd

Egg in a hole, avagy borsókrémes-tojásos szendvics csípős mártással

Ismét egy finom melegszendvics vacsorára:


Borsókrémes-tojásos szendvics csípős mártással

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet magvas, olajbogyós kenyér, 4 kisebb tojás (esetleg fürjtojás), 3 dkg parmezán, só, bors, olaj;
a borsókrémhez: 30 dkg zöldborsó (fagyasztott), 2-3 mentaág vagy 1 mentateafilter, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 3 dkg reszelt parmezán,10 dkg sűrű görög joghurt, olívaolaj, só, bors;
a paradicsommártáshoz: 4 dl paradicsomlé, 3 cikk fokhagyma, 1 kisebb csípős paprika vagy ízlés szerint, olívaolaj, só, bors, cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő.

Elkészítése: A borsókrémhez a finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés felforrósított olívaolajon, majd hozzáadjuk a fagyos borsót meg a mentaágakat (vagy a filtert), sózzuk-borsozzuk, és először saját levében, majd kicsinként vizet adva hozzá, fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, eltávolítjük belőle a mentát vagy a filtert, azon forrón blenderbe tesszük, hozzáadjuk a többi alapanyagot, és összeturmixoljuk. Nem kell teljesen simára, enyhén darabos is maradhat. A paradicsommártáshoz kevés olajon megdinszteljük a finomra aprított fokhagymát meg ízlés szerinti csípős paprikát, és felöntjük a paradicsomlével. 5-6 percig forraljuk, majd besűrítjük a kevés vízzel elkevert keményítővel. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük, ha szükséges vízzel hígítjuk, és jól kiforraljuk. Ha szeretnénk, botmixerrel simára is turmixolhatjuk. A kenyérszeletek felét száraz serpenyőben, mindkét oldalán megpirítjuk. A többi 4 szeletből pogácsaszaggatóval kiszúrunk egy-egy karikát, majd szintén száraz grillserpenyőben megpirítjuk egyik felüket. Ezután átfordítjuk, a lyukakba 1-1 teáskanál olajat csorgatunk, és beleütjük a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve hagyjuk megsülni. Amíg a tojás sül, az egész kenyérszeleteket vastagon megkenjük borsókrémmel, csípős mártást csepegtetünk rá, majd befedjük a megsült tojásos kenyérszeletekkel.

Megjegyzés: A kivágott kenyérköröket is megpiríthatjuk, és borsókrémmel meg csípős szósszal kínálhatjuk.

EK - 2018/2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése